Moja Lađa

sajt u test verziji!

Tue06062023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

6 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Brodogradilište Sava: Holanđani će graditi putničke brodove

Za 192 miliona dinara Brodogradilište Sava kupila holandska firma Bisago invest

MAČVANSKA MITROVICA - U Mačvanskoj Mitrovici ponovo će se graditi putnički brodovi. Holandska firma "Bisago invest", koja već nekoliko godina posluje u Srbiji, za 192 miliona dinara kupila je Brodogradilište "Sava".

Najpre aukcijske, a potom prodaje iz stečaja. Tek šesti pokušaj ulio je nadu da će se na  desnoj obali Save kranovi ponovo pokretati, prazme hale napuniti, a brodovi porinati u reku.

Novi vlasnik iz Holandije, umesto zakupljenog dela u beogradskom brodogradilištu, brodove će ubuduće praviti u Mačvanskoj Mitrovici.

Steva Romakov, predsednik opštinskog veća Saveza sindikata, kaže da za radnike to znači da će se vratiti kući.

"Širom Srbije su otišli trbuhom za kruhom, da će iz svojih kuća ici na posao, nadam se da će proizvodnja biti tog kapaciteta, jer on proizvodi putničke brodove", kaže Romakov.

Više od stotinu bivših radnika "Save" svakodnevno putuje u Beograd. Iskusne varioce, bravare i montere novi vlasnik već je angažovao.

Povratku u brodogradilište nada se i Đorđe Simić. Tu su mu, kaže, radili deda i otac, a on je nakon trideset godina staža jedan od brojnih koji je ostao bez posla.

"Dolaskom ovog novog vlasnika smatram da ću i ja naći mesto kao inženjer brodogradnje i da će nam biti bolje i da će se isplatiti ovo čekanje i ovaj trud", kaže on.

Pocetkom devedesetih, brodogradilište je zapošljavalo oko hiljadu radnika. Odavde je porinuto skoro 350 svih vrsta brodova za kupce iz 14 zemalja. Poslednji je napravljen 2010. godine.

"Većina ljudi iz Mačvanske Mitrovice živela je od brodogradilišta", priseća se Ranđel Janaćković iz Mačvanske Mitrovice. "Ja sam penzioner, a tada se živelo lepo."

Gradonačelnik Sremske Mitrovice Branislav Nedimović kaže da je njima brodogradilište veoma važno i zbog zapošljavanja stanovnika sedam sela severnog dela Mačve koja se nalaze na teritoriji te opštine.

"Oni su tradicionalno poznati po brodogradnji i oni su tamo radili. Oko 200 ili 300 radnih mesta sigurno će doprineti osnaživanju tih sela."

Prvi radovi u brodogradilištu počeće u maju. Po fazama će, najavljuje novi vlasnik, primati i nove radnike koji će, kao i nekada, ovde praviti putničke brodove.

Izvor: www.kurir-info.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries