Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun12032023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

7 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Brod tanker pun pogodak

U Velikom Gradištu spremaju turističku ponudu za putnike koji pristaju privremeno. Pre pet meseci na Dunavu postavljena rečna pumpa. Gorivo bez akciza i PDV.

VELIKO GRADIŠTE - Brod - tanker na Dunavu kod Velikog Gradišta, postavljen početkom novembra prošle godine za snabdevanje brodova evrodizelom, pokazao se kao veoma isplativ poslovni poduhvat. Čelnici ove podunavske opštine prezadovoljni su prometom ostvarenim na ovom plovnom objektu u prethodnih pet meseci.

Prvi objekat ovakve vrste u Srbiji, najpre je u martu prošle godine postavljen u Novom Sadu. Kod nas je do sada ostvario izuzetan promet. Bilo je planirano da se sa njega mesečno natanka 1.000 do 1.500 tona evrodizela, ali se svakog meseca ta količina premaši - kaže za "Novosti" Dragan Milić, predsednik opštine. 

Za snabdevanje brodova gorivom, NIS je prošle jeseni zakupio brod-bunker kapaciteta 1.400 tona, namenjen snabdevanju stranih teretnih i putničkih brodova, kao i domaćih koji plove van teritorije Srbije. Usidren je blizu carinskog terminala na koji svakog dana stiže po desetak brodova na putu Dunavom od Nemačke do Crnog mora.  

Evrodizel koji se na njemu prodaje je jeftiniji, pošto je oslobođen akciza i PDV. Dok se gorivo tankuje, zbog mera bezbednosti, putnici i brodska posada na nekoliko sati moraju da siđu na obalu, pa u Velikom Gradištu za njih pripremaju posebne sadržaje. 

- U planu nam je da na obali postavimo dva montažna objekta u kojima će se prodavati suveniri i ostali predmeti vezani za naše područje. Turistička organizacija treba da osmisli dodatne sadržaje koje ćemo ponuditi našim gostima sa brodova. U ponudi će biti obilasci zanimljivih lokacija, među kojima su Ramska tvrđava i Srebrno jezero - kaže Milić. Postavljanje tankera nije samo otvorilo mogućnost za unapređenje turizma, već je obezbedilo i radna mesta za sedmoro radnika. 

SISTEM ZA ZAŠTITU
- PRE postavljanja broda-tankera, u Velikom Gradištu širene su glasine da će on izazvati zagađenje Dunava. Građani ne treba da brinu, jer je ovaj plovni objekat potpuno bezbedan po okolinu, pošto je opremljen savremenim sistemom za zaštitu životne sredine - kaže Milić.

Izvor: www.novosti.rsJoomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries