Moja Lađa

sajt u test verziji!

Mon09262022

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

5 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

7 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Jaša Tomić: Ispumpavaju višak vode

Na Tamišu proglašena vanredna odbrana od poplava - njive potopljene, setva kasni. Novi poplavni talas u maju. U Novom Sadu „Zelenilo“ priprema pristan za nadolazeći Dunav.

JAŠA TOMIĆ - Tamiš je na ulazu u našu zemlju, kod Jaše Tomića, u nedelju ujutro dostigao nivo vodostaja od 614 cantimetara, čime je proglašena vanredna odbrana od poplava. 

Dežurna služba Štaba za vanredne situacije opštine Sečanj prati vodostaj, ali i pojačano kontroliše sve nasipe oko Tamiša. Ohrabrujuća je prognoza da se ne očekuje dalji rast reke i da ne postoji opasnost od probijanja nasipa. 

- Novi talas očekujemo kada bude došlo do otapanja snega na Karpatima, u maju - kaže Vlado Đerić, rukovodilac Štaba za odbranu od poplava u Jaši Tomiću. 

Nasipi su rekonstruisani posle izlivanja Tamiša 2005. godine, kada je potopljeno celo selo. Njihova visina trenutno je 850 cantimetara, što je više od nivoa Tamiša koji je tada poplavio ovaj deo Banata. 

S druge strane, usled bujanja Tamiša većina seoskih atara završila je pod vodom. Uz pomoć električnih pumpi odvodi se suvišna voda, a od vremenskih prilika narednih dana zavisi kada će ratari ući u njive i obaviti setvu. 

Zbog nadolazećeg vodostaja Dunava koji se očekuje narednih dana, pristan "Gradskog zelenila" na Keju žrtava racije, kako je saopšteno iz JKP "Gradsko zelenilo", obezbeđen je da i u vreme visokog vodostaja može bezbedno da funkcioniše i da prima brodove. 

Na pristanu je, kako objašnjavaju u "Zelenilu", postavljen privremeni metalni most dužine 18 metara, koji vodi direktno do bedema za odbranu od poplava. Taj most ima zadatak da obezbeđuje siguran izlazak putnika u narednom periodu. 

- Do sada se dva puta dogodilo da je u vreme visokog vodostaja pristan izgubio dozvolu za rad, jer je preko poplavljenog priobalja samo čamcima bio omogućen prilaz pristanu - podsećaju u "Zelenilu". - S obzirom na to da se na gradskom pristanu nalazi i ispostava rečne carinarnice, ovaj put se ne očekuju nikakvi problemi u funkcionisanju pristana i pratećih službi.

Izvor: www.24sata.rs


Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries