Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun07252021

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

4 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

6 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

BEZBEDNA PLOVIDBA: Srpske reke dobile novi informacioni sistem

Servis, finansiran kroz IPA fonodove, omogućava brodovima mnogo bezbedniju i bržu plovidbu Dunavom, jer mogu da komuniciraju međusobno i sa nadležim lučkim organima i institucijama, a i što se u svakom trenutku zna njihov položaj

BEOGRAD - Reka Dunav dobila je jedan od najmodernijih rečnih informacionih sistema,koji će značajno poboljšati plovidbu na evropskom Koridoru 7 kroz Srbiju, rečeno je povodom završetka tog projekta, u koji je EU uložila 11 miliona evra u prethodne tri i po godine.

Ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić je istakao, pred evropskim parlamentaricima koji su došli u Direkciju za vodne puteve tim povodom, da Srbija sada ima moderan servis na Dunavu s kojim može da se hvali u Evropi.

Servis, finansiran kroz IPA fonodove, omogućava brodovima mnogo bezbedniju i bržu plovidbu Dunavom, jer mogu da komuniciraju međusobno i sa nadležim lučkim organima i institucijama, a i što se u svakom trenutku zna njihov položaj.

Mrkonjić je, pozdravljajući evropske parlamentarce, zahvalio u ime Vlade Srbije šefu delegacije Evropske unije u Srbiji, Vensanu Dežeru, na naporima da se 180 miliona evra obezbedi iz IPA fonda za rešavanje problema u drumskom, železničkom, vodnom i aviosaobraćaju u Srbiji, ali je ceštitke uputio i srpskim inženjerima na obavljenom poslu.

Dežer je kazao da su evropski parlamentarci došli povodom završetka ovog značajnog projekta, kako bi videli kako se troši novac iz budžeta EU.

On je istakao da je transportna politika veoma važna za EU, s obzirom da odatle dolazi sedam odsto ukupnog budžeta Unije i da je u tom sektoru pet odsto zaposlenih u Evropi.

Dežer je naglasio da je veoma važna liberalizacija transporta i bezbednost saobraćaja, kao i da je Srbija važan deo tog okvira.

On je naveo da Srbije nije nedostajuća karika u tom lancu, jer se u njoj gradi Koridor 10 i izrazio očekivanje da će Koridor 10 b biti završen do kraja iduće godine. Ministarstvo saobraćaja je ranije najavilo da je rok za završetak istočnog kraka Koridora 10 kroz Srbiju do kraja 2014.

Dežer je naglasio da je transport na Rajni 10 puta veći nego na Dunavu i da Srbija treba da iskoristi Dunavsku strategiju.

Srbija je, kako je rekao, dobila od EU 180 miliona evra za saobraćaj, od čega je na dunavske projekte otišlo oko 100 miliona evra.

Dežer je dodao da Srbija sada ima savremene sisteme komunikacije na 600 kilometara na Dunavu i 200 kilometara na Savi.

Šef delegacije EU je, u izjavi novinarima, ocenio da je ovaj projekat veoma značajan, jer doprinosi konkurentnosti Srbije u oblasti saobraćaja, a samim tim i unapređenju njene privrede i turizma.

Dežer je istakao da je ovaj projekat deo globalne strategije za celokupan Dunav, uključujući i novi Žeželjev most koji je u izgradnji, čišćenje reka, kao i uklanjanje neeksplodiranih naprava.

Direktor Direkcije za vodne puteve PLOVPUT, Ljubiša Mihajlović, objasnio je da brodovi na Dunavu sada mogu da dobiju informacije o vodostaju, incidentima, brodskim prevodnicama, GPS položaj u krivinama, koji je precizan skoro u centimetar...

U okviru projekta "Rečni informacioni sistem na Dunavu" savremenom opremom i navigacionim sistemom opremljeno je 49 državnih brodova i 160 komercijalnih.


Izvor: www.kurir-info.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries