Moja Lađa

sajt u test verziji!

Tue11292022

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

6 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

7 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Pola Srbije u opasnosti od velikih poplava

Srbiji prete poplave zbog velikog priliva vode usled brzog topljenja snega na Alpima, upozorava direktor “Srbijavoda” Goran Puzović, navodeći da će u opasnosti biti pre svega gradovi na Savi i Dunavu - Golubac, Gradište, Beograd, Šabac, Smederevo.

Poseban problem predstavlja i to što Srbija godinama ne ulaže u popravku starih i u izgradnju novih nasipa, upozorava za “Blic” Predrag Marić, načelnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije. 


Puzović je, gostujući u Jutarnjem programu TV Pink, rekao da će za mesec ili mesec i po početi naglo topljenje snega na Alpima i da postoji mogućnost da Srbiju zadesi “teško proleće”.


- Prema procenama Republičkog hidrometeorološkog zavoda i svih službi u Evropi, zalihe snega na Alpima i u Slovačkoj su kao 2006. godine, kada su najveće izmerene količine vode prošle Dunavom, Savom, Moravom i tokovima koji prolaze kroz Srbiju - rekao je Puzović i upozorio da bi se na pojedinim mestima moglo dogoditi da dođe do prelivanja vode preko nasipa, jer postoji veliki deo neuređenih tokova na kojima se ne sprovode nikakve mere odbrane od poplava.


On je dodao da se ovih dana sprovode operativne mere, usaglašavaju sve moguće akcije i obavlja koordinacija sa Sektorom za vanredne situacije MUP-a i lokalnim štabovima za odbranu od poplava i da će sva oprema biti na raspolaganju u slučaju velikih voda.


Predrag Marić kaže za “Blic” da se spremnost svih timova Sektora za vanredne situacije ne dovodi u pitanje, ali kao i Puzović, upozorava da gotovo ništa nije urađeno na preventivi, izgradnji novih i na popravci starih nasipa, od kojih su neki stari i po 40 godina.


- Ne možete za mesec dana da uradite nešto na čemu nije rađeno decenijama. Kada nema poplava, neophodno je izvođenje radova na vodotokovima da bi se obezbedili i učinili sigurnim za veće vode koje bi mogle da se pojave - kaže Marić.


U 2012. godini, naime, Srbija nije izdvojila nijedan dinar za jačanje i izgradnju nasipa i bedema na rizičnim tačkama velikih reka, a Marić kaže za “Blic” da se do danas situacija u tom pogledu nije popravila. Situacija je, u odnosu na prethodne godine, bolja jedino u Beogradu jer je urađen nasip u Zemunu.


- Ne treba ni da govorimo o manjim vodenim tokovima na kojima je stanje još gore. Mi, zapravo, više problema i poplava imamo na manjim rečnim tokovima na jugu Srbije nego na velikim rekama. Poseban problem predstavljaju i tzv. bujični tokovi, koji uglavnom nastaju posle naglog otapanja snega zbog klasičnog komunalnog nemara, jer opštine nisu očistile kanale kojima bi veće količine vode bile sprovedene u rečna korita ili su improvizovani mostovi i drugi objekti izgrađeni tamo gde im nije mesto - kaže Marić.

Najveće poplave bile u 2010.

U poslednjoj deceniji u Srbiji su najveće poplave bile 2009. godine i 2010, kada je vodostaj reka bio na istorijskom maksimumu. Šteta na poplavljenim područjima merila se milionima evra. Računice kažu da je odnos novca koji je trebalo uložiti u zaštitu i štete koja nakon poplava nastane uvek jedan prema deset.

PODRUČJA UGROŽENA POPLAVAMA
Vodno područje Dunava
Golubac, Veliko Gradište, Beograd,
Smederevo, Kladovo, Bela Crkva
Vodno područje Save
Šabac, Loznica, Osečina, Mali Zvornik, Bajina Bašta
Vodno područje Morave
Smederevska Palanka, Paraćin, Kragujevac, Aranđelovac, Doljevac, Niš, Žitorađa, Aleksinac, Kraljevo, Raška, Brus, Arilje, Ivanjica, Novi Pazar, Čačak, Vranje, Prokuplje

Izvor: www.blic.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries