Moja Lađa

sajt u test verziji!

Tue06062023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

6 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Istraživački brod Argus ponovo plovi

Posle višemesečnog remonta, istraživački brod laboratorija Argus, koji je od prošle godine u nadležnosti Centra za promociju nauke, konačno je osposobljen kako za naučne ekspedicije tako i za naučnopopularne aktivnosti.

Centar na brodu organizuje prve interaktivne radionice za školarce 21. Februara, a potom nastavlja sa raznovrsnim aktivnostima na ovoj plovećoj naučnoj laboratoriji. 

U vreme kada je sagrađen, 1972. Godine, Argus je bio najopremljenija ploveća laboratorija koju su koristili nemački istraživači kako bi ispitivali kvalitet vode, stanje ribljeg fonda i ekosistema na reci Rajni.

 

Kad su obezbedile novi brod, Argus 2, vlasti u Pokrajini Hesen su ponudile Argus na poklon nekom ko će zaista imati veliku korist od broda. Nakon teških pregovora među podunavskim državama, kod Nemaca je lično intervenisao tadašnji premijer Srbije Zoran Đinđić, zamolivši da se brod dodeli Srbiji.

 

Nedostatak novca zaustavio istraživanja Argusa

 

Argus je do beogradskog pristaništa doplovio u proleće 2003. Godine i ubrzo je pripao u nadležnost Ministarstva za životnu sredinu i prostorno planiranje, a među prvim zaduženjima bila su mu takozvana maršrutna merenja kvaliteta vode duž toka Dunava kroz Srbiju.

 

Međutim, u narednim godinama nestalo je novca za popravke i održavanje broda, pa su sva istraživanja na brodu zamrla, a Argus je ostao usidren u vojnom pristaništu i polako je propadao.

 

Na inicijativu Centra za promociju nauke, brod dobija novog staraoca 2011. Godine. Ispostaviće se da će ga to spasiti daljeg uništenja. Tokom 2012. Godine CPN je obezbedio sredstva za popravku u brodogradilištu u Apatinu.

 

Zahvaljujući tome, brod je stavljen na raspolaganje srpskim istraživačima, ali će, u vreme kad se ne koristi za istraživanja, biti otvoren za radionice, eksperimente, demonstracije i promotivne aktivnosti namenjene svim zainteresovanim građanima, a posebno školskoj deci. 

 

Prve radionice počinju u februaru

 

CPN prve radionice za đake organizuje na desetogodišnjicu dolaska broda u Srbiju, 21. Februara. Sve radionice vode obučeni naučni demonstratori i volonteri, a učesnici radionica moći će na zanimljiv način da steknu korisna znanja iz brojnih naučnih oblasti kao što su biologija, mikrobiologija, ekologija i hidrobiologija. Nakon prvih radionica, u martu 2013. CPN na brodu Argus će organizovati seriju događaja otvorenih za građane, posvećenih obeležavanju Godine vode .

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries