Moja Lađa

sajt u test verziji!

Fri12082023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

7 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

BEOGRAD DOBIJA IZLAZ NA MORE?!

BEOGRAD - Beograd konačno izlazi na more, dobija status morske luke, a obale njegovih rijeka pretvaraju se u srpsku rivijeru na kojoj se, od splava do splava, šeću filmske dive, folk “pjevaljke” i zvijezde Velikog brata.

Probijen je veliki kanal od beogradske Nebojšine kule, preko niške Ćele-kule, sve do Bijele kule Lefkos Pyrgos i čuvene plaže Aretsu. Ništa bolje u takvoj situaciji nego sjesti u čamac ili brod(ić) i lagano zaploviti prema moru, na čist zrak… 

Ovako je komentator jednog beogradskog lista satirično opisao megalomansku ideju o najavljenom grandioznom poduhvatu izgradnje kanala Beograd – Solun, koja se uveliko i ozbiljno razmatra na inicijativu srpskog ministra prostornog planiranja, prirodnih resursa i rudarstva Milana Bačevića, piše Novi list. 

Utopija ili ne, pomenuti divovski projekat već je dobio prve obrise u realizovanju, prvo zelenim svjetlom od države, a potom i potpisivanjem u Pekingu Protokola o razumijevanju za izradu studije opravdanosti projekta izgradnje plovnog puta Kanal Morava s kineskom kompanijom China Gezhoun s Group Corporation. 

Kanal do mora iz Srbije je, tvrde stručnjaci, nešto što nema nikakvih šansi da postane stvarnost, ali i pored takvih procjena, postoje i oni koji vjeruju da će u narednoj deceniji biti postignut podvig u izgradnji vodene prečice od srednje Evrope do najznačajnije trgovačke luke na jugoistočnom dijelu kontinenta. 

Prema planovima predočenim srpskoj javnosti, pomenuti kanal povezao bi Srbiju, Makedoniju i Grčku s Podunavljem i Srednjom Evropom, što bi pridonijelo razvoju saobraćaja i energetike te poboljšalo uslove za navodnjavanje okolnog zemljišta, odnosno za unapređenje poljoprivrede. 

Ekonomisti upozoravaju da bi kredit za takav poduhvat iznosio od 12 do 17 milijardi dolara, što bi Srbiju doslovno dovelo do dužničkog ropstva. 

Konsultant za razvoj i investicije Mahmud Bušatlija izjavio je za Radio Slobodna Evropa da se cijela priča o izgradnji kanala u sadašnjim okolnostima može svrstati jedino u domen fantastike. Kaže da bi to bila veličanstvena vijest krajem 19. vijeka, kada je i planirana izgradnja tog kanala. 

 “Tada je to bila ideja da se nekako izbjegne turska dominacija nad ulazom u Crno more i ruska dominacija na tom području, pa su Nijemci zagovarali takav projekat. Sada je teško zamislivo da bilo koji plovni objekat koji cirkuliše Dunavom uopšte može ući u Moravu”, kaže Bušatlija. 

Međutim, prema tvrdnjama političkih zvaničnika u Beogradu, veliko zanimanje za ovaj posao pokazuju, osim Kine, Rusija, Njemačka, Makedonija i Grčka, a pregovara se i s pojedinim kompanijama iz Ilinoisa u Sjedinjenim Američkim Državama. Ministar Bačević tvrdi da se Srbija za kanal koji planira neće zaduživati, nego će, kaže, kad dođe vrijeme, biti pronađen odgovarajući model. 

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries