Moja Lađa

sajt u test verziji!

Thu11302023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

7 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Opšti haos na rekama

Zrenjanin - Zrenjaninski ribolovci inicirali su svojevrsni ribolovački bojkot koji su podržali članovi 21 ribolovačkog udruženja sa teritorije Vojvodine, a razlog je rastući krivolov, nekontrolisani privredni lov, visoke cene dozvola i nejasna zakonska regulativa.

Na skupu održanom u Klubu sportskih ribolovaca Banat u Zrenjaninu prisustvovalo je stotinu čelnika i članova vojvođanskih udruženja i društava ribolovca, iz Novog Sada, Beočina, Pančeva, Vršca, Neuzine, Sečnja, Žitišta.

 

- Sveopšti haos na vojvođanskim vodama zahteva drugačiji pristup državnih organa, upozorava Dušan Ćurguz iz Kluba sportskih ribolovaca Banat.

 

- Krivolov je u porastu, imamo džunglu na vodama. Ribolovačka služba kontroliše samo ribolovce, dok privredni ribolov niko ne kontroliše. Sportski ribolovci su diskriminisani, dozvole su skupe, koštaju 6.000 dinara, zbog čega i treba uvesti red u ovu oblast - kaže Ćurguz.

 

Sa zahtevima zrenjaninskih ribolovaca saglasila se većina prisutnih, dok zahtev da se formira novi ribolovački savez Vojvodine, jer postojeće po nekim mišljenjima loše radi, nije dobio podršku većine ribolovačkih društava. Aktuelni predsednik Ribolovačkog saveza Vojvodine Dušan Jovanović branio je rad ove organizacije, za šta je dobio podršku dela ribolovačkih udruženja. Većinskim glasanjem podržani su zahtevi da se što pre zabrani privredni ribolov jer ugrožava riblji fond, da na vodama bude više kontrole, da se formira posebna rendžerska služba pri policiji, sa ovlašćenjem službenih lica i naoružana. Jednoglasno su usvojeni predlozi za definisanje i formiranje vodenih revira sa posebnim režimom, kao i da se prilikom donošenja zakona konsultuju sva udruženja.

 

Zahtevi će biti prosleđeni nadležnom ministarstvu, od koga se traži da takmičenje Bućka bude uvršteno u sportski, a ne privredni ribolov, s tim da ulovljeni som ne sme biti već od pet kilograma. Ribolovci zahtevaju da se usvoji kompromisno rešenje za korisničku i međukorisničku dozvolu, pa da ubuduće važe za dve i više voda, da se zadrži dosadašnja jedinstvena dozvola za sve vode u Srbiji i da se vrati termin sportski ribolovac, sa podelom na takmičarske i rekreativne.

Izvor: www.danas.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries