Moja Lađa

sajt u test verziji!

Fri10152021

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

5 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

6 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Bankrotiralo brodogradilište Begej

ZRENJANIN - Privredni sud u Zrenajninu doneo je danas je rešenje o proglašenju bankrota zrenjaninskog brodogradilišta Begej, nekada jednog od najvećih uvoznika i izvoznika u srednjem Banatu.

Ta odluka doneta je jer su Vojvođanska banka i Begej holding, kao poverioci koji imaju 71 odsto od ukupnih potrazivanja, glasali za otvaranje bankrota.

Brodogradilište u Zrenjaninu sa imenom reke Begej, na čijoj obali je podignuto 1947. godine, izgradilo je više stotina morskih i rečnih brodova do pošle godine, a danas je "potonulo" posle finansijskog izveštaja stečajne upravnice Jelice Vukolić.

Ona je procenila da ne postoji mogućnost za reorganizaciju i saopštila da je "Begej" 13. decembra prošle godine dugovao 1,7 milijardi dinara, a potraživao 732 miliona dinara.

Radnici su se usprotivili ovakvoj odluci, tvrdeći da dugovi brodogradilišta Begej prema poveriocima nisu realni i da postoje mogućnosti da proizvodnja bude obnovljena.

Nakon ove odluke oglasio se i bivši direktor "Begeja" Milan Višnjić, koji je ponovio ranije iznete tvrdnje da je prvo stečaj, pa sada bankrot, nastao kao posledica nezakonitih radnji, počev od 1998. godine, kada je holandska firma "K. Damen" postala vlasnik 97 odsto brodogradilišta.

Posle odluke o bankrotu, uslediće procena vrednosti potraživanja, a zatim i prodaja imovine, kako bi poverioci bili namireni.

Privredni sud je u decembra 2012. doneo rešenje o otvaranju stečaja na predlog vlasnika zrenjaninskog brodogradilišta, holandska kompanija Merkurijus internešnel.

Pre toga vođen je postupak likvidacije, ali budući da nije bilo dovoljno sredstava za namirenje likvidacionih poverilaca, predloženo je otvaranje stečaja ili stečajnog postupka, a sam dužnik je u tu svrhu uplatio i avans.

Vlasnik Begeja je prošle godine, tvrdeći da su to preduzeće zadesili brojni poslovni problemi jer u Evropi više nije bilo potražnje za tankerima koji su građeni u Zrenjaninu, najpre odlučio da stalno zaposlene uputi na prinudni odmor, a radnicima na određeno vreme uručio otkaze.

U međuvremenu, svi su ostali bez posla, ali su radnici u nekoliko navrata organizovali proteste ispred fabričke kapije zahtevajući da im se isplate zaostale zarade, ali i da se preispita i ukine rešenje Trgovinskog suda u Zrenjaninu od aprila 2003, kojim je holandskoj firmi upisano vlasništvo nad 96,41 odsto akcija Begeja.

Radnici su zahtevali i da se preispitaju sve krivične prijave koje su podneli radi poništenja privatizacije koja po njihovom mišljenju nije urađena po zakonu.

Izvor: www.rtv.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries