Moja Lađa

sajt u test verziji!

Wed03222023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

6 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Mutirana riba u obrenovačkim vodama

Stručnjaci sa Biološkog fakultet i Instututa za biološka istraživanja “Siniša Stanković" došli su do saznanja da je kod ribe kalen u rekama Beljanica i Peštan došlo do promena na DNK molekulima.

Kalen važi za vrstu ribe koja se nastanjuje u čistim vodama i živi dokaz da je reka iz koje je izvađen zdrava sredina. Taj “zalogaj” ako se izlovi iz Peštana i Beljanice, reka kolubarskog sliva, verovatno bi zastao u grlu onome ko bi čuo da je klenu iz tih voda utvrđeno oštećenje DNK molekula.

Do tog saznanja došli su stručnjaci sa Biološkog fakultet i Instututa za biološka istraživanja “Siniša Stanković.”

Radna pretpostavka je da su uzrok tome otpadne vode sa pepelišta TE “Nikola Tesla”, iz kanalizacije i septičkih jama, kao i veštačko đubrivo sa obrenovačkih njiva, piše "Politika."

Studija koja se bavi ovim problemom još je u ranoj fazi, pa se ne može tvrditi kakve bi mogle biti posledice i da li će doći do trajne mutacije ove vrste ribe u Peštanu i Beljanici.

Da razloga za zabrinutost ima, potvrđuju jopš neka otkrića pomenuta u istoj studiji: promene na DNK molekulima detektovane su i kod školjki- kineske carice i vrste unio iz Save, Dunava, Tise i Velike Morave.

”Oštećenje se na uzorcima DNK vidi u obliku kmete, kruga sa repom. Razvijamo testove kako bismo obezbedili što više podataka za poređenje. Mnoštvo parametara je neophodno uzeti u obzir, i to sa sličnih i različitih lokaliteta, kao i onih koje bismo dobili eksperimentalnim istraživanjima u kontrolisanim uslovima”, kaže za “Politiku” dr Momir Paunović, hidrobilog sa Instituta “Siniša Stanković” dodajući da su ovakve genotoksikološke studije i u svetu još u povoju.

”Dobro je što i mi imamo opremu i metodologiju kojom možemo da detektujemo sve niže koncentracije zagađivača u vodama, ali potrebno je najmanje sedam, osam godina prikupljanja podataka I pomnih analiza da bismo iamli čvrste zaključke”, kaže dr Paunović.

”Tek onda bismo mogli da pouzdano kažemo kakve su posledice po ribe i školjke, kao I da na osnovu toga izvlačimo zaključke o uticaju tih zagađivača na ljude.


Po mišljenju dr Paunovića u slučaju Peštana i Beljanice oštećenja su pre nastala zbog organskih zagađivača i nutrijenata, odnosno veštačkog đubriva nego usled industrijskih otpadnih voda. 

Dok se bude čekao završetak istraživanja oštećenja DNK, ribolovci će verovatno razmišljati da li da proglase nazvanični lovostaj na obrenovačkog klena tokom tih sedam, osam godina, koliko će naučnicima još biti potrebno da prikupe sve podatke. Dr Paunović ipak ne veruje da je lovostaj nužan.


Izvor: www.mondo.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries