Moja Lađa

sajt u test verziji!

Wed10042023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

7 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Bajina Bašta: Čiji otpad truje ribu?

Žitelji Kostojevića za loš kvalitet vode u reci Rogačica krive destileriju „Vineks etil“. Iz preduzeća „DB fud“ tvrde da im bakterije i alge redovno tamane pastrmke.

BAJINA BAŠTA - Za višegodišnji ekološki spor u Kostojevićima kao da nema leka: meštani i vlasnici pastrmskih ribnjaka uporno tvrde da preduzeće „Vineks etil“ zagađuje reku Rogačicu, ugrožavajući im poslovanje, kao i da se sa mesta gde ova firma odlaže otpad širi nesnosan smrad. Iako je protiv pomenute destilerije do sada podneto bezbroj prijava, problem nije rešen, a vlasnik firme, Goran Ilić, odgovara da „Vineks etil“ preduzima sve da zaštiti životnu sredinu... 

Kako god bilo, činjenica je da se sedam kilometara nizvodno od fabrike „Vineks etil“ nalaze ribnjaci sa pastrmkom preduzeća „DB Fud“.

- S obzirom na to da „Vineks“ u reku ispušta organski otpad od kukuruza i melase, razvijaju se bakterije i alge koje troše kiseonik iz vode. Zato je sada uginuće ribe dva do tri puta veće od standardnog, a nekada smo imali vodu najviše kategorije za proizvodnju pastrmke. Štaviše, i po četiri puta godišnje kompletno korito reke biva prekriveno algama koje se razvijaju na otpadu, pa smo primorani da organizujemo danonoćno čišćenje zapušenih filtera i dezinfekciju ribnjaka, ne bismo li spasili proizvodnju - objašnjava Slobodan Aleksandrić, suvlasnik ribnjaka „DB Fud“, precizirajući da su na teren izlazile brojne inspekcije: ekološke, vodoprivredne, poljoprivredne... pisane su i krivične, i prekršajne prijave, sve uz dokumentaciju i fotografije na kojima se vide razmere zagađenja.

Vodoprivredna inspekcija je, čak, u jednom trenutku naložila obustavu ispuštanja otpada, koji je potom cisternama transportovan u kanalizaciju, ali su se onda žalili ribolovci, jer se kanalizacija izliva u Drinu, pa je rešenje poništeno...

- Ja sam imao uginuća pastrmke više puta, i do 800 kilograma, pa sam odlučio da prekinem uzgoj. Sada „Vineks“ otpad odlaže i u zemljište pored reke, pa je smrad nesnosan - kaže Milan Jelić iz Kostojevića, prenoseći želju meštana da ta fabrika opstane, jer zapošljava nekoliko desetina ljudi, ali samo ako posluje na način koji nikoga ne ugrožava.

S druge strane, Goran Ilić, vlasnik „Vineksa“ smatra da je nekorektno njegovoj fabrici pripisivati kompletnu odgovornost za kvalitet vode reke Rogačice. Kaže, već poduže preduzimaju intenzivne mere za prečišćavanje industrijske vode i u to ulažu značajna sredstva.

- U ugradnju specijalnog uparivača, koji omogućava da industrijska voda ne ide u reku, nedavno smo investirali oko 150.000 evra. Inače, inspekcije stalno kontrolišu našu proizvodnju, od koje se izdržavaju desetine porodica u ovom kraju, pa smatram da bi trebalo proveriti šta slivom dolazi od kanalizacione vode koja se u čitavom kraju ispušta direktno u reku - zaključuje Ilić.

Izvor: www.novosti.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries