Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun03262023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

6 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Topola: Sa jezera i pecaroši razjureni

Pecaroši iz ribolovačkog društva „Klen“ više tamo ne pecaju, a u katastarske knjige jezero nije ni upisano, u smislu zakona o vodama, već kao poljoprivredno i šumsko zemljište u svojini Republike Srbije.

Iz pravca Beograda, na samom ulazu u Topolu, sa desne strane prostire se Topolsko jezero okruženo šumom. Mogući predivan prizor građani Topole ali i posetioci mogu odmah da zaborave. Jezero je zapušteno, prljavo, a čak je i pecanje na njemu zabranjeno. 

Pecaroši iz ribolovačkog drustva Opštinske organizacije sportskih ribolovaca „Klen“ iz Topole najviše žale za neiskorišćenim potencijalima jezera. Oni više na tom jezeru ne mogu ni da uživaju u pecanju. 

Nije nikada bilo previše ribe, jer je prljavo, ali voleli smo da se družimo, zabacimo udicu, pa nekad se desi i da nešto ulovimo. Sada nam je i to zabranjeno – kaže Miroslav, topolski pecaroš. 

Jezero je na površini od oko dva i po hektara i mnogi tvrde da je njegova sanacija neophodna. Da je jezero zagađeno, to svi vide, međutim mnogi ne znaju zašto je to tako. 

U blizini jezera nalazi se naselje Ljubeselo koje nema rešeno pitanje otpadnih voda i putem kanala pored puta indirektno ulazi u jezero i zagadjuje ga – objašnjava Violeta Govedarac, pravnica javnog preduzeća Direkcija za izgradnju opštine. 

Više od 50 procenata građana koji su učestvovali u anketi Šumadijapressa u Topoli misli da je jezero najmanje iskorišćen resurs ovog grada. 

Građani misle i da, pored pecanja jezero može da bude i prava mala turistička atrakcija. U anketi su se našli i predlozi kako bi se jezero moglo iskoristiti, a građanima je čini se najzanimljivija mogućnost dobrog provoda pored vode. 

Pravljenje splavova na kojima bi se uživalo u hrani i piću, građani kažu da bi bila najbolja investicija. Nabavka malih čamaca i pedalina za decu i odrasle bi takođe bio lep način da se provede dan, a Topolci tek na treće mesto stavljaju kupanje u jezeru. 

Ipak, čini se da će stanovnici ovog šumadijskog gradića još dugo čekati da pecaju, druže se ili čak kupaju u jezeru jer prema urbanističkim planovima nije dozvoljena gradnja bilo čega, na primer splava na jezeru, mada u Direkciji za izgradnju kažu da se može se graditi u okolini i blizu jezera. 

Bilo kako bilo, sve dok se ne reši pitanje otpadnih voda iz naselja Ljubeselo i ne pročisti jezero, verovatno se niko neće naći da gradi ni u samoj blizini jezera, a i na kupanje i pecanje možemo da zaboravimo.

Izvor: www.sumadijapress.co.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries