Moja Lađa

sajt u test verziji!

Tue10192021

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

5 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

6 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Iz Dunava niču stubovi mosta

Kinezi izbetonirali prvih 50 metara kolovozne ploče na gornjoj strani mosta Zemun - Borča. Radovi se odvijaju po planu, svečano otvaranje predviđeno za kraj 2014. godine.

Na gradilištu mosta Zemun - Borča, koje deli Dunav, podjednako se vredno radi na obe strane. Mostadžije iz Kine u društvu domaćih graditelja zauzeti su na konstrukciji, ali i na prilaznim putevima. Beton "pršti" na sve strane, a nastaviće se u istom tempu i narednog meseca.

Pogled na novu građevinu, koja će u velikoj meri skratiti put između dva beogradska naselja, sa zemunskog uzvišenja nalik je na dečju igricu "Plejmobil". Jer svi radnici nose šlemove i sa visine od nekoliko desetina metara, dok se kreću tamo-amo po mostovskoj konstrukciji i skelama, podsećaju na male plastične čovečuljke, pišu "Novosti"


Na obali mikseri mešaju beton koji prolazi kroz rešetku, i cevima dugim više stotina metara, sliva se do ošalovanog mesta na kojem će nići stub. Beton se doprema iz Batajnice sa pet velikih miksera koji dnevno naprave i po tri-četiri ture.

Na stubovima na borčanskoj obali montirana je pokretna skela pomoću koje je izbetonirano prvih 50 metara konstrukcije kolovozne ploče.

Na pristupnim putevima, od mosta do Zrenjaninskog puta, domaći izvođači rade trup saobraćajnice. Do sada je završeno obeležavanje, izravnavanje i nasipanje trase saobraćajnice u dužini od oko pet kilometara, kao i izrada betonskih propusta preko postojećih kanala. Trenutno majstori grade prelaze preko Velikog kanala i kanala Vizelj, kao i jedan nadvožnjak. Pored naselja Krnjača, na drugom kraju pristupnih puteva uz Pančevački put, započeta je izrada šipova za 550 metara dugačku mostovsku konstrukciju preko železničke pruge Beograd - Pančevo.

Trasa je podeljena na tri deonice: od novog novosadskog puta do ulice cara Dušana, od Batajničkog do Zrenjaninskog puta i od Zrenjaninskog puta do Pančevačkog puta. 

Ukupna dužina saobraćajnice iznosi 21,2 kilometara, pri čemu je dužina mosta preko Dunava 1.482 metara. Investiciona vrednost radova po zaključenom ugovoru iznosi 255 miliona dolara.

"Skela će u decembru nastaviti da se pomera ka reci kako bi se pripremile oplata i armatura za sledeći segment kolovozne konstrukcije", objasnio je Nenad Bajić iz Direkcije za gradsko građevinsko zemljište i izgradnju Beograda.

"Završeni su i svi stubovi severne navozne konstrukcije na borčanskoj strani, a za dva stuba glavne konstrukcije u Dunavu iznad plovnog puta, stubove "4" i "5", završeno je pobijanje svih 26 šipova na dubinama od 40 metara ispod dna reke. Na zemunskoj strani se izvode i radovi na pobijanju šipova za stub "3", objašnjava Bajić.

Poprečni profil mosta se sastoji iz tri obostrane vozne trake širine 3,5 metra i obostrane pešačko-biciklističke staze. Most je projektovan sa dve nezavisne mostovske konstrukcije širine po 14 metara, za svaki smer po jedna. Pored glavnog mosta na trasi postoji još osam manjih mostovskih konstrukcija raspona od 34 do 545 metara, preko kanala, saobraćajnica i železničke pruge.


Izvor: www.mondo.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries