Moja Lađa

sajt u test verziji!

Wed10042023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

7 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Prve kiše doneće poplave

Dramatična situacija sa nasipima na rekama juga Srbije. Malo jače padavine mogu da izazovu poplave, jer je država ove godine uložila minimalna sredstva za odbranu od vodenih stihija.

NIŠ - Predsednik Skupštine Udruženja vodoprivrednih preduzeća i direktor niške „Erozije“ upozorava da će prva jača kiša izazvati katastrofalne poplave „južno od Beograda“ jer je država ove godine uložila minimalna sredstva za odbranu od vodenih stihija. 

Slobodan Marković, direktor niške „Erozije“ koja je zadužena za održavanje 135 kilometara nasipa kaže da je o ovom problemu obavestio sve nadležne jer ne žele da budu odgovorni. 

- Imali smo ugovor za održavanje nasipa do kraja juna. Od tada niko se nije zainteresovao da se pozabavi ovim pitanjem. Svakodnevno smo na terenu i situacija je katastrofalna. Ništa se nije kosilo, nije se seklo šiblje, zbog suše su pukotine na nasipima velike i malo jača kiša zagorčaće život svima - upozorava Marković i dodaje da je poslednji trenutak da se nešto učini. 

- Neophodno je 20 miliona dinara da bismo dočekali kiše malo spokojniji. Ukoliko ne uložimo taj novac plaćaćemo deset puta veću štetu od poplava. Šteta od poplava maja ove godine kada se izlila Kutinska reka iznosi 100 miliona dinara a da smo 10 miliona uložili u odbranu od poplava narednih 30 godina ne bismo imali probleme. 

Preduzeće „Erozija“ i pored toga što nije dobilo sredstva, o svom trošku plaća 16 čuvara nasipa koji svakodnevno osmatraju i podnose izveštaje. 

Problem je, prema rečima Markovića, počeo još prilikom donošenja budžeta po kom su „Srbijavode“ za ovu godinu dobile 680 miliona dinara, odnosno tri puta manje nego u 2011.godini. U međuvremenu je opredeljeno još milijardu dinara jer se uvidelo da su ova sredstva više nego skromna. Međutim, „Vode Vojvodine“ i „Beogradvode“ su povukle 500, odnosno 200 miliona dinara, a za preostala sredstva „Srbijavode“ nisu potpisale ugovore sa još 10 vodoprivrednih preduzeća od Mladenovca do Bujanovca.


Izvor: www.novosti.rs


Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries