Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun03262023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

6 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Trovači ribe u Jadru još misteriozni

U nedostatku pravih dokaza, i dalje se ne zna šta je polovinom meseca izazvalo pomor ribe u reci Jadar. Predsednik opštine spas očekuje od nove kanalizacije i sistema za prečišćavanje.

OSEČINA - Važnije je da Jadar ostan živ, nego da nagađamo ko je kriv za nedavni pomor ribe u ovoj reci. Želimo da nadležni, bez osuđivanja unapred i upiranja prstom u bilo koga, utvrde šta su uzroci ekološke katastrofe, kako bi se preduzeli odgovarajući koraci da se to ne ponovi, te da se trajno zaštiti opstanak životinjskog i biljnog sveta u našim rekama i priobalju! 

Ovako Nenad Stevanović, predsednik opštine, reaguje na nedavni ekološki incident, kada je u reci Jadar primećen ozbiljan pomor ribe. Ipak, rukovodstvo lokalne samouprave ne želi da komentariše ovaj događaj, sve dok sa merodavnog mesta ne stignu podaci o eventualnim uzrocima i zagađivačima. 

- Znamo da bi, završetkom započete izgradnje kanalizacije, sa sistemom za prečišćavanje, što je naš dugogodišnji prioritet, bili gotovo sasvim oslobođeni ovih briga, a rečni tokovi daleko manje ugroženi od industrijskih, fekalnih i drugih otpadnih voda - kaže Stevanović. - Do sada je na tom planu mnogo urađeno, ali je potrebno još vremena i sredstava koja ova opština, nažalost, sama ne može da obezbedi. Smatramo da je za razvoj privrede i same Osečine izgradnja kanalizacije i pomenutog postrojenja izuzetno važna, pa uporno tražimo načine da ovaj najveći projekat do kraja realizujemo. 

Vlasnici srpsko-austrijske firme "Podgorina fruht" u Osečini, koja otkupljuje i prerađuje voće, saznajemo, bili su zaprepašćeni kada su ribolovci i ekolozi u njih upirali prst - kao na potencijalnog vinovinika nedavnog pomora ribe u Jadru. Čak su i od opštinskog rukovodstva tražili da ih zaštite od tih optužbi... 

- U "Podgorini fruht" smatraju da nisu krivi, tvrde da u svom tehnološkom procesu ne koriste sredstva koja predstavljaju opasnost po životnu sredinu, ili nisu dozvoljena, te da ih neko namerno optužuje za trovanje ribe - kaže Stevanović, podsećajući da su nedavno, sopstvenim sredstvima, izgradili i pustili u radi pogon za tretman otpadnih voda pre ispuštanja u reku, za razliku od vremena nekadašnje "Podgorke". 

ANALIZE 

- UZORCI su uzeti ne samo kod mesta gde je voda u reci menjala boju i tamo gde je počinjao pomor ribe, već i uzvodno, pa i nekoliko kilometara niže - kaže Željko Andrić, opštinski ekološki inspektor. - Rezultati analiza još nisu stigli, a uzorke su, u više navrata, uzimali i predstavnici Agencije za zaštitu životne sredine, Republička inspekcija za ribolov i republički vodoprivredni inspektor.


Izvor: www.novosti.rs


Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries