Moja Lađa

sajt u test verziji!

Fri12082023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

7 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Nemački ronioci istražuju izvore u Srbiji!

Grupa od desetak ronioca boravila je početkom meseca u selu Krupaja, u opštini Žagubica kako bi ispitala vrelo Krupajske reke i kako bi se spustili na dubinu od 140 metara.

Prema rečima Darka Petkovića koji je rođen i živi u Nemačkoj, ova ekspedicija pod nazivom “Project Serbia” je organizovana od strane članova ronilačkog kluba “Cave base exploration” iz Nemačke.

 

- Među našim članovima ima doktora, advokata, inžinjera... Ovakvo ekstremno speleo ronjenje je naša strast i mi se time bavimo godinama. Ovo je treći put da dolazimo u Srbiju. Uglavnom pratimo Kraške planine u kojima ima dubokih izvora. 

Trenutno radimo ispitivanje Krupajskog vrela. Veliku pomoć su nam pružili ronioci iz Srbije, koji su nam dali mapu samog vrela - kaže Petković i navodi planove svoje ekipe. 
- Ronici iz Srbije su se spustili najviše do 123 metra, a mi ćemo pokušati da dosegnemo 140 metara. Trenutno vršimo zarone u samom vrelu gde ćemo postaviti komoru za dekompresiju i gde ćemo obeležiti staze, a zatim na smenu nastavljamo sve dublje - navodi Petković i dodaje da sve rezultate koje budu prikupili dostaviće nadležnom ministarstvu naše zemlje.

- Ovo je fantastičan sport u kome bukvalno prelazite u jedan drugačiji svet. Izvori i vrela u Srbiji su dosta neispitani i kao takvi nama predstavljaju pravii zazov - navodi Petković dok se priprema da sa kolegom iz Nemačke obavi prvi zaron.

Ovakvi ekstremni zaroni su veoma dugi i traju po nekoliko sati. Ronioci borave na velikim dubinama, a na tzv.”dubinskim punktovima” postavljaju boce sa različitom mešavinom gasova koje im služe za disanje na različitim dubinama.
Nakon Krupajskog vrela ovi ekstremni ronioci će obići i vrela u okolini Niša. 
Izvor: www.alo.rs


Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries