Moja Lađa

sajt u test verziji!

Fri12082023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

7 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Zaštićen Drinski monoksil

LOZNICA - Drveni čamac (monoksil), pronađen pre godinu dana na obali Drine kod Jelava, star nekoliko vekova, konzerviran je i zaštićen od daljeg propadanja. Taj redak primerak rečnog plovila nedavno je vraćen u Loznicu, a konzervirali su ga stručnjaci iz Pančeva.

U očekivanju da se za njegovo muzejsko izlaganje obezbedi odgovarajući prostor, privremeno je smešten pod nadstrešnicu u dvorištu Javnog komunalnog preduzeća „Naš dom“. 

Grad je iz budžeta za konzervatorske radove izdvojio 440.000 dinara, a u Centru za kulturu „Vuk Karadžić“ u Loznici se nadaju pozitivnom odgovoru iz Zavoda za zaštitu spomenika u Valjevu, na zahtev da Drinski monoksil uskoro izlože javnosti. 

Direktorka centra Dajana Đedović rekla je za nedeljnik Lozničke novosti da je čamac zaštićen i obrađen, a svi delovi od drveta i metala, koji su nedostajali, obnovljeni i postavljeni na svoje mesto. 

„Poslali smo zahtev Zavodu da nam dostavi uslove, pod kojima bismo mogli da u dvorištu Muzeja Jadra napravimo odgovarajuću nadstrešnicu, gde bi čamac bio izložen za posetioce. Uz mogućnost da vide čamac, posetiocima bismo omogućili da pogledaju i prikaz života na Drini, koji prati etnografsko, istorijsko i društveno stanje u periodu iz kojeg potiče“, navela je Đedovićeva. 

Vrh neobičnog čamca, izronio je iz Drine 26. septembra 2011. godine, a prvo su ga primetili ribolovci, koji su potom obavestili stručnjake u Centru za kulturu. 

Plovilo je izdubljeno u jednom komadu drveta, dužine 7,1 metar, širine 85 i dubine 98 centimetara, a prema literaturi iz te oblasti, smatra se da su slični čamci pravljeni u 17. veku. 

„Prva procena je da ovaj monoksil potiče iz turskog doba, ali precizna i detaljna ekspertiza još nije urađena i za to će nam biti potrebna dodatna sredstva“, navela je Đedovićeva.

Izvor: www.pravda.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries