Moja Lađa

sajt u test verziji!

Tue06062023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

6 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Potočne pastrmke ponovo u Rasini

Posle dve velike ekološke katastrofe koje su izazvale pomor riba u Rasini, počelo je masovno poribljavanje, prvo u poslednjih nekoliko godina. Dvadeset hiljada potočnih pastrmki pušteno je u gornjem toku reke, u Mitrovom Polju.

Ovoga leta na reci Rasini, koja gornjim tokom protiče kroz aleksandrovačku, a donjim kroz opštinu Kruševac, dogodile su se dve velike ekološke katastrofe u kojima je uginulo mnogo riba. 

Dragan Nićiforović, republički inspektor za prirodne resurse kaže da, nažalost, nisu utvrdili pravog zagađivača ove predivne reke. 

"Ovo je malinarski kraj pa je verovatno, po nekim našim saznanjima, neki nesavesni poljoprivrednik oprao svoju cisternu i tako je došlo do uginuća te pastrmke", kaže Nićiforović. 

Tokom dvodnevne akcije "Rasine plus" d.o.o., korisnika dela ribarskog područja Srbija jugozapad, Zagrža i Rasina, Graševka i Lomnička reka, biće poribljene sa oko 40.000 najkvalitetnijih potočnih pastrmki. 

Kao i mnogo puta ranije, krivac je ostao nepoznat i nekažnjen zbog čega je akcija poribljavanja, kao  jedan od načina da se pričinjena šteta nadoknadi, još značajnija. 

Novica Adamović, zamenik predsednika SO Aleksandrovac kaže da očekuje da ribolovci iz čitave Srbije dođu i da ovde provedu nekoliko lepih dana, a usput i zadovolje svoje interesovanje za pecanje.

"Podržavaćemo uvek takve akcije koje imaju za cilj zdravu vodu, okolinu i sredinu. Oko 25.000 mladih pastrmki je ovde pušteno i očekujemo da će to za nekoliko meseci biti značajni riblji potencijal ove reke", dodaje Adamović.

"Rasina plus" planira da slične akcije sprovodi u narednih deset godina jer je, kažu, obnova pastrmskog fonda moguća samo masovnim poribljavanjem i brižljivim čuvanjem zbog čega su uvedene neke dodatne  mere.

Milan Milošević, načelnik dela ribarskog područje Srbija jugozapad "Rasina plus" Kruševac kaže da su ovaj deo ribolovne vode proglasali ribljim plodištem, tako da je tu od 1. oktobra do 1. marta zabranjen svaki vid ribolova, neovlašćeno kretanje i uznemiravanje matičnih primeraka ribe.

Na taj način će, kako kaže, maksimalno zaštititi i mrest potočne pastrmke koji sada počinje.

Tokom oktobra planirano je i poribljavanje Zapadne Morave i okolnih bara šaranom, a do kraja godine ribočuvarska služba će, uz stručnu asistenciju, obaviti i sanacioni izlov tolstolobika i belog amura na Ćelijskom jezeru kako bi se zaštitio vodozahvat.

Izvor: www.rts.rs


Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries