Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun05282023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

6 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Riva na obali Dunava

Kao na moru Šetalište na potezu od restorana „Venecija" do restorana „Šaran", u dužini od 450 metara, potpuno je sređeno, a sledeće godine biće izgrađeno i pristanište pa će u Zemunu pristajati brodovi iz celog sveta

Beograđani i njihovi gosti od ove jeseni mogu da uživaju u šetnji potpuno preuređenim Zemunskim kejom. Nakon skoro dve godine radovi na izgradnji zaštitnog bedema od poplava i proširenju šetališta na potezu od restorana „Venecija" do restorana „Šaran" završeni su, a već sledeće godine biće izgrađeno i pristanište za velike turističke brodove. 

Pristanište sa popločanim šetalištem prostire se u dužini od 450 metara, a građani će donje šetalište, zbog visine na kojoj je izgrađeno u odnosu na prosečni vodostaj Dunava, moći da koriste tokom cele godine. 

Penzioner Marko Perić, koji Zemunski kej pamti iz nekih davnih vremena, kaže da se decenijama ništa ozbiljnije nije radilo na njegovom uređenju.

 Šetalište na dva nivoa

 - Svako doba nosi neke svoje lepote, ali mislim da kej nikada nije izgledao ovako lepo. Posebno mi se dopada novoizgrađeni plato sa pogledom na reku i to što je šetalište urađeno u dva nivoa. Najvažnije od svega jeste da je izgradnjom obaloutvrde rešen problem poplava, pa ćemo ovuda moći da šetamo tokom cele godine - priča sedamdesetogodišnji Marko, koji je svakodnevno pratio kako napreduju radovi. 

Zadovoljna novim izgledom keja je i sugrađanka Slavica Simić, koju smo zatekli kako sa prijateljicama uživa na reci u još jednom sunčanom danu. 

- Prelepo izgleda. Osećaj je kao da ste negde na moru. Uveče ima dosta mladih, i sve je nekako živnulo. Nisam se nadala da će ovako izgledati, i verujte da sam prijatno iznenađena. Nadam se da će i ostatak keja ka hotelu „Jugoslavija" biti uređen poput ovog kod „Venecije" - priča ova tridesetogodišnjakinja. 

Šezdesetogodišnja Milena Nadoveza, rođena Zemunka, priseća se kako je nekada sve izgledalo. 

Dogodine pristanište 

- Ovde je ranije bilo strmo i blatnjavo, još od kada sam bila devojčica i kada smo se tu igrali, a sada je uređeno i bezbednije - kaže gospođa Milena. 

Da bi Zemunski kej imao današnji izgled utrošeni su 17.000 kubika kamena i 10.000 kubika tucanika. Direktor JVP „Beogradvode" Miloš Milovanović podsetio je da su urađene staze za čamce, a da je sav kamen za obaloutvrdu uzet sa postojećeg gradilišta i da se prilikom radova vodilo računa da se ne naruši autentičnost ovog dela Zemuna.

Gradski menadžer Aleksandar Bijelić, koji je juče obišao Zemunski kej, kaže da je izgradnjom nasipa rešen decenijski problem plavljenja Dunava.

- Zajedničkim projektom grada i opštine Zemun rešili smo problem odbrane Zemuna i njegovog centralnog jezgra od takozvanih stogodišnjih voda, i zaštitili ovaj deo grada od porasta vodostoja od čak šest metara. Do kraja godine zajednički ćemo krenuti sa uređenjem parkinga, bašta i ugostiteljskih objekata - rekao je Bjelić.

Branislav Prostran, predsednik opštine Zemun, prilikom jučerašnjeg obilaska keja istakao je da izgradnja obaloutvrde osim zaštite od poplava ima i turističko-privredni značaj za sve građane Zemuna i Beograda.

- Zahvaljujući novom izgledu keja turistička ponuda grada biće daleko bolja. Povećanju broja domaćih i stranih turista doprineće i izgradnja pristaništa. Izrada projekta je u toku, a pristanište će biti izgrađeno sledeće godine, čime će biti omogućeno da u Zemunu nakon 200 godina pristanu turistički brodovi iz celog sveta - rekao je Prostran.

Izvor: www.pressonline.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries