Moja Lađa

sajt u test verziji!

Fri12082023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

7 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Ešerihija pliva Aleksandrovačkim jezerom

VRANJE - Član gradskog veća u Vranju zadužen za ekologiju Žikica Antanasijević izjavio je danas da se letos od javnosti skrivala informacija da je voda u Aleksandrovačkom jezeru zaražena bakterijom ešerihijom koli i da nije za kupanje i upotebu.

On je kazao da je to zastrašujuće jer je u vreme kada je kupanje u jezeru trebalo strogo zabraniti, veliki broj građana a naročito dece kupao u Aleksandrovačkom jezeru zbog toga što je, kako je naveo, neko iz uprave grada u prethodnom sazivu sakrio izveštaj Zavoda za javno zdravlje u Vranju. 

"Gradsko veće je formiralo radnu grupu za preispitivanje radova na Aleksandrovačkom jezeru i kontroli kvaliteta vode koja će učiniti sve da se utvrdi ko je iz prethodnog saziva gradske uprave izveštaj Zavoda za javno zdravlje od 15. aprila ove godine, u kome je potvrđeno prisustvo ešerihije koli u vodi jezera, sakrio od javnosti", kazao je Antanasijević. 

Antanasijević je rekao da se pretpostavlja da je bakterija ešerihija koli došla preko Otuljske reke koja je uvedena u to veštačko jezero, a u koju se na četiri, pet mesta uliva fekalna kanalizacija jer se u njenom slivu nalaze i seoska domaćinstva i farme. 

Prema njegovim rečima, Zavod za javno zdravlje u Vranju je, na zahtev radnog tela gradskog veća, počekom ove nedelje dostavio novi izveštaj o kvalitetu vode u Aleksandrovačkom jezeru u kome je ponovo potvrđena visoka koncentracija ešerihije koli u jezeru. 

"Građani su odmah upozoreni da je u Aleksandrovačkom jezeru zabranjeno kupanje, ribolov i upotreba njegove vode u bilo koje poljoprivredne svrhe ili za napajanje stoke. Predstoji i da republička veterinarska inspekcija izvrši uzorkovanje jezerske ribe, a ako se ustanovi da je i riba zaražena ešerihijom koli jedino što preostaje je izribljavanje jezera", rekao je Antanasijević. 

U čišćenje Aleksandrovačkog jezera koje je u blizini Vranja tokom 2010. i 2011. godine uloženo je 110 miliona dinara, a tom prilikom je jezero bilo isušeno da bi mu se očistilo i dno, nakon čega je prethodna gradska vlast jezero proglasila gradskim izletištem. 

Nakon ponovnog punjenja vodom i poribljavanja u njega je sprovedena Otuljska reka, da bi jezero bilo protočno jer je u prethodnom periodu dolazilo do pomora ribe usled pojave algi, odnosno nedostatka kiseonika, zbog čega je i bilo pokrenuto čišćenje jezera.

Izvor: www.glas-javnosti.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries