Moja Lađa

sajt u test verziji!

Fri12082023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

7 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Na dnu srpskih reka leži blago!

BEOGRAD - Zaboravljeno blago!
Ruševine antičkih građevina, novčići, srednjovekovno oružje, olupine iz Drugog svetskog rata i rimskog doba samo su neki od predmeta kulturnog nasleđa skrivenog u koritima srpskih reka.

Gordana Karović, jedini ekspert za podvodnu arheologiju u Srbiji, kaže da već 30 godina pokušava da utiče na istraživanje podvodnog blaga i da se jedino ona oglašava povodom problema podvodnih voda naše kulturne baštine.

- Naša podvodna baština je veoma bogata, ali neverovatno je da niko neće da se bavi time. Trebalo bi formirati tim ljudi koji bi se bavio ovom problematikom, ali nažalost naša zemlja nema para za tako nešto - kaže Gordana, koju mnogi nazivaju srpska Lara Kroft.

Najvrednija pronađena građevina jeste most cara Trajana u Dunavu, blizu srpsko-rumunske granice u Kladovu.

- Ministarstvo kulture je 2003. godine finansiralo proučavanje ostataka ovog monumentalnog mosta koji je dugačak 1,158 metara i koji je bio najveći u antičkom svetu - kaže Gordana.

Po Zakonu o kulturnom nasleđu, svi predmeti koji se nađu u vodi ili na kopnu smatraju se državnom svojinom. Pitali smo Gordanu da li stanovnici prijavljuju kad pronađu neki vredan predmet.

- Ne, nikada se nije desilo da je neko prijavio, a trebalo bi. Svaki ribar, ronilac, bilo ko, kada naleti na arheološko nalazište, ima obavezu da to i prijavi - priča Gordana.

Mnogi vredni predmeti isplivaju iz vode, mnogi budu izbačeni bagerima prilikom iskopavanja peska i mulja, ali najgore je što će mnoge dragocenosti ostati zarobljene na dnu rečnih korita.

- Oko 800 plovnih objekata potopljeno je u koritima naših reka tokom Drugog svetskog rata. Tako da mi nismo ni svesni kolika dragocenost leži na dnu naših reka - kaže Gordana.

Mapa potopljenih brodova

Gordana i njene kolege formirali su udruženje „Akva et arheologija“ sa ciljem da se korita srpskih reka što više istraže.

Oni su objavili mapu „Potopljeni brodovi beogradskog akvatorijuma“. Ovaj dokument predstavio je različite lokacije gde leže brodovi iz različitih perioda na dnu Save i Dunava blizu Beograda.

Izvor: www.kurir-info.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries