Moja Lađa

sajt u test verziji!

Thu11302023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

7 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

"Porše" među gliserima stiže u Novi Sad - Norveški "Hydro Design" premešta proizvodnju plovila u Srbiju

Norveški "Hydro Design", koji se bavi proizvodnjom plovila najviših performansi, započeće u oktobru proizvodnju glisera u Novom Sadu. Skandinavska kompanija će u Srbiji izrađivati nekoliko motornih brodova da bi početkom 2013. počela sa proizvodnjom novog, većeg i luksuznijeg modela čija cena će dostizati 200.000 EUR. 

Kako saznaje "eKapija",  Hydro Design će iz Norveške preseliti proizvodnju u Srbiju, osim razvojnog centra. 

- "Hydro Design" se već godinama bavi proizvodnjom plovila u Norveškoj, i odlučili smo da veći deo proizvodnje preselimo u Srbiju. U Norveškoj će ostati razvoj novih modela i izrada prototipa. U Srbiji je poslovanje jeftinije, a bili smo rukovođeni pozitivnim iskustvima i poverenjem koje imamo u ljude zaposlene u našoj kompaniji, a koji su poreklom iz Srbije. Takođe, Srbija ima tradiciju brodogradnje, tako da smo zaključili da je pravo mesto za naš proizvodni pogon – kaže u razgovoru za "eKapiju" Saša Draganović, suvlasnik kompanije i direktor proizvodnje "Hydro Design Production".

Kompanija posluje u Norveškoj pod nazivom "Hydro Design", a u Srbiji je registrovana kao "Hydro Design Production". Kako kaže naš sagovornik, vlasnik 70% obe firme je Egil Ranvig, dizajner plovila i osvajač mnogobrojnih nagrada u brzoj vožnji glisera.

Na dolasku kompanije u Srbiju je radio VIP Fond, a Draganović kaže da je malo falilo da proizvodnju presele u Poljsku. U našoj zemlji su razmišljali o lokacijama za otvaranje pogona u Beogradu, Staroj Pazovi ili Novom Sadu, ali su se odlučili za vojvođansku prestonicu.

"Hydro Design" će početi proizvodnju u iznajmljienoj hali površine 1.446 m2 na Rimskim Šančevima. Ugovor o iznajmljivanju hale na pet godina direktor proizvodnje "Hydro Design" potpisao je 11. septembra sa Goranom Bolićem, direktorom JP "Poslovni prostor" Novi Sad.

- Proizvodnju ćemo u oktobru započeti u iznajmljenoj hali. Kompletna tehnologija i oprema dolazi iz naše fabrike u Norveškoj, tako da nećemo imati klasične troškove kada je reč o pokretanju proizvodnje. Uložićeno million evra u pokretanje pogona. U narednom periodu, kada prođe jedan period uhodavanja, planiramo da izgradimo halu površine 4.000-5.000 m2 prema potrebama ovakve vrste proizvodnje – objašnjava Draganović.

U početnom periodu proizvodnje "Hydro Design Production" oslanjaće se na uvoz jednog dela komponenti dok ne postignu saradnju sa kooperantima iz Srbije.

- Tražimo kooperantske firme u Srbiji koje bi proizvodile rezervne delove za naša plovila, a da zadovoljavaju naše kriterijume kvaliteta. Za sada ćemo zaposliti osam radnika, pet je već bilo na obuci u Norveškoj kako bi kasnije vodili ostale zaposlene. Cilj nam je da do 2014. zaposlimo 25 ljudi.

"Hydro Design Production" planira da u prvoj godini rada proizvode 45 plovila, a kasnije da kapacitet proširi na 100 čamaca godišnje. Glavni kupci glisera će biti iz skandinavskih zemalja i iz Rusije.

- Proizvodićemo pet modela plovila. Reč je o sportskim tipovima brodova odnosno glisera pod imenom "Cormate" što znači "najbliži prijatelj". U Novom Sadu će biti izrađivani modeli SP 21, SP 24, SP 27, kao i T24, T27. Cena glisera se kreće od 50.000 do 150.000 EUR, a gliseri dostižu brizinu 160 km na čas.

Prema najavi našeg sagovornika, do 2014. će početi proizvodnju novog luksuznijeg modela glisera koji će nositi oznaku "Cormate T35".

- Prototip novog modela je urađen u Norveškoj, a proizvodnja počinje u Srbiji. Plovilo će biti u rangu "poršea" i "ferarija" u automobilskoj industriji. Njegova prednost je što na primer, pod okretajem od 45 stepeni izdržava udar talasa od 75 stepeni a da se ne prevrne. Gliseri "Cormate" plove na vazdušnim jastucima tako da se stiče utisak da ne dodiruju vodu, imaju sobu, kuhinju, kupatilo – napominje Draganović .

Cena za novo luksuzno plovilo "Hydro Design" još nije precizno određena, ali bi kupci trebalo da pripreme od 200.000 do 220.000 EUR.


Izvor: www.ekapija.com

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries