Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun03262023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

6 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Tisa puna uginule ribe

SENTA - Veliki pomor ribe i riblje mađi na 114 kilometru reke Tise, nizvodno od mesta gde otpadne vode izlivaju Šećerana “TE-TO”, Fabrika kvasca “Altek-Srbija” i gradska kanalizacija, prvi su primetili ribolovci i o tome obavestili upravljača vodom DOO “Ribolovački savez Vojvodine”.

Dušan Jovanović Direktor DOO “Ribolovački savez Vojvodine” kome je dodeljeno na upravljanje reka Tisa, kaže de je ovo drugi nemili događaj u poslednjih pet godina, jer je veliki pomor ribe na ovoj reci zabeležen i 2007. godine, kada je uginulo oko 200 tona ribe. 

- Naravno da ono što se vidi na obali i što pluta vodom je jako mali procenat uginule ribe, jer stvarna katastrofa je na dnu reke Tise koja je najdublja reka u Evropi, obale su vrlo strme i sva uginula riba odlazi na dno reke, pogotovo što je danas duvao vetar i imli smo talase, pa je sve što je plutalo sada potonulo na dno - kaže Jovanović.

 

Što se tiče procene uginuća, ona ovoga trenutka nije moguća, ali ribolovci se nadaju da se neće ponoviti 2007. godina.
 

- Prave dimenzije katastrofe možemo videti tek za nekoliko narednih dana, kada ono što je uginulo bude doplovilo do brane kod Bečeja - dodaje Jovanović. 
 

On kaže da se ne može ništa reći na osnovu ovih par stotina kilograma uginule ribe koje su ribari izvukli iz reke, jer ko zna koliko je u vodi. 
 

- Indikativna priča je da iznad ispusta šećerane nema ni jedne uginule ribe, a ispod ispusta ima pomora. To samo navodi na to da šećerana može biti uzrok pomora i nesreće, ali to će ispitati inspekcijske službe koje su ovde sa nama, koje to snimaju i sačinjavaju zapisnik.

Njihov posao je i da otkriju ko je kriv za pomor. Nadam se da ćemo i ovoga puta, ponovo otkriti ko je vinovnik jer 2007. je otkriveno da su to Šećerana i Fermin, ali tako visok oštetni zahtev nije u interesu, krupnog kapitala, pa se to provlači na sudovima. 
 

Magistar Mirjana Baroš, vodni inspector Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo je izašla na teren prvog dana pomora.

Prema rečima upravljača rekom Tisom, Departman za biologiju PMF-a je ovlašćen da izvrši uzorkovanje vode, dna reke i uginule ribe.

- Ja ću o tome sačiniti zapisnik i upoznati nadležne. Dok se to ne uradi ne mogu ništa da izjavim – rekla je Mirjana Baroš.
 

Generalni direktor AD Fabrika šećera “TE-TO” u Senti Teodora Deak izjavila je da se od strane fabrike voda redovno kontroliše, da je u ponedeljak vršeno uobičajeno uzorkovanje vode iz Tise, uzvodno i nizvodno od fabrike, a da je juče urađeno i vanredno uzorkovanje.

- Zvaničnu izjavu i stav nećemo dati dok ne dobijemo rezultate analize vode. Nakon slučaja koji smo imali 2007. godine sa pomorom ribe i ribolovcima, mi po našoj redovnoj proceduri uzorkujemo vodu u Tisi pre i u toku kampanje - izjavila je Teodora Deak.

Ona ukazuje da nije u redu da se odmah čim je primećeno uginuće ribe kao krivac označava Šećerana, ako se zna da na istom potesu ima još potencijalnih zagađivača.

 

Izvor: www.blic.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries