Moja Lađa

sajt u test verziji!

Tue06062023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

6 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Drugi brod iz Kine za crnogorsku pomorsku flotu

Drugi crnogorski teretni prekookeanski brod “21. maj”, koji je izgrađen u Kini, predat je danas u šangajskoj luci predstavnicima kompanije “Crnogorska plovidba”.Svečanosti predaje broda prisustvovali su crnogorski premijer Igor Lukšić i više ministara u vladi Crne Gore.

Lukšić, koji je kumovao brodu, kazao je da širenje crnogorske pomorske flote predstavlja poduhvat koji ima posebnu težinu, jer se dešava u trenutku kada se čitav svet suočava sa teškim vremenom ekonomske krize. 


- Jasna vizija vlade Crne Gore, odgovoran odnos prema bogatoj pomorskoj tradiciji i uverenje da će crnogorska pomorska industrija imati važnu ulogu u ostvarenju našeg ekonomskog rasta rezultirali su ulaganjima u obnovu flote -  naveo je on.
  

Lukšić je, kako je saopšteno iz crnogorske vlade, istakao da je obnova pomorske flote u funkciji daljeg razvoja Crne Gore. 


- Osnažili smo pomorstvo, osavremenili našu avio-flotu, a očekujemo i nove kompozicije vozova iduće godine. Uz ulaganja u infrastrukturu, sistematski ulažemo u saobraćaj kao granu koja, imajući u vidu geografske prednosti, svojim značajnim delom učestvuje u bruto domaćem proizvodu Crne Gore - kazao je on. 

 

Brod “21. maj” isti je kao i njegov prethodnik “Kotor”, koji je iz Šangaja isplovio sredinom januara. U pitanju su dva ista prekookeanska broda namenjena za prevoz rasutih tereta. Brodovi će ploviti pod crnogorskom zastavom i kompletna posada biće crnogorska. 


Oba broda su nosivosti 35.000 tona, dugački su 180, a široki 28 metara. Brodovi su crvene boje, a imaju po četiri dizalice i pet skladišta. Njihovu izgradnju finansirali su Kinezi, kreditom “Exim” banke po povoljnim uslovima. 


Ukupan iznos kredita za dva prekookeanska broda je 47,4 miliona dolara sa rokom otplate od 15 godina, periodom počeka od pet godina i fiksnom kamatom od tri odsto.

 Iz “Crnogorske plovidbe” je nezvanično najavljeno da će od kineskih kompanija naručiti još dva nova broda, čime će obnovljena crnogorska pomorska flota imati četiri nova broda.


Izvor: www.blic.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries