Moja Lađa

sajt u test verziji!

Wed10042023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

7 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Лоша хидролошка ситуација, пловидба под знаком питања

БЕОГРАД – Хидролошка ситуација у Србији вероватно се неће битно променити у наредних месец дана, тако да ће се наставити суша и осетан мањак влаге у земљи, као и низак ниво река који је на скоро апсолутном минимуму, изјавио је данас Славимир Стевановић из Републичког хидрометеоролошког завода.

„Према нашим сазнањима, ради се о апсолутном, или скоро апсолутном минимуму на свим рекама у Србији, са изузетком Дунава, што значи да имамо крајње алармантну ситуацију“, казао је Тањугу саветник директора за хидрологију у РХМЗ. 

Он је рекао да се суша наставља, практично од прошле године, од када „имамо велики дефицит и у подземљу, као и у акумулацијама“. 

Низак водостај, осим пољопривредницима, представља велики проблем и за бродаре који користе пловне путеве Дунава и Саве, а како тврде у Дирекцији за водне путеве, ситуација је на „граници нормалних услова“. 

„Уз повећану безбедност, праћење сигнализације коју Дирекција свакодневно поставља, могуће је безбедно проћи пловним путем Дунава. Међутим, због очекиване стагнације или пада водостаја, могу се очекивати проблеми у наредном периоду“, казао је Тањугу помоћник директора Дирекције за водне путеве Љубиша Михајловић. 

Он је навео да је пловни пут Тимока низводно од Бечеја незадовољавајући, али да је ситуација најалармантнија на реци Сави. 

„Ситуација на реци Сави је најалармантија. У пловидбени пут том реком изузетно дуго се није улагало, а код Шабца и Сремске Митровице водостај је 50 центиметара нижи од прописаног пловидбеног нивоа“, рекао је Михајловић.

 Михајловић је додао да је у току израда пројекта којим ће шест критичних сектора на Дунаву бити санирано, и прецизирао да тренутно на Дунаву постоји 24 критична сектора. Он је казао да је израду пројекта за регулационе радове за шест тачака финансирала Европска унија. 

„Након израде пројекта 2014. године, ако се све уредно заврши, поново бисмо имали велико градилиште на Дунаву“, рекао је Михајловић и додао да је би израда пројекта помогла у решеавању проблема пловидбе Дунавом у сушном периоду.


Izvor: www.pravda.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries