Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun03262023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

6 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Кануима по реци Колубари

Минули викенд у Обреновцу протекао у знаку истинских љубитеља вожње чамцем по реци. Излетници се возе изузетно удобним пловилима уз пратњу искусних водича.

Кану авантуре на самом улазу у Обреновац, које почињу од Колубарског моста, постоје већ три године, а круг људи који су уживали у овој рекреацији је све већи. Тако је било и протеклог викенда, када је група туриста пловила од раних јутарњих сати до 18 часова увече! 

- Нисмо непрестано били у чамцу, купали смо се, одмарали, ручали – каже Драган Нешић, један од водича. – Ови чамци нису спортски, већ рекреативни, туристички, удобни и самим тим спорији. Што је најважније изузетно су сигурни, па чак и ако неко жели да га преврне то ће му тешко поћи за руком. 

Колубарино корито се шири ка ушћу па је тамо приступачније за оне који желе мир и опуштање, а у последњем делу могу да уживају породице са малом децом. Најмађи кану авантуриста имао је мање од четири године, а најстарија је била госпођа у 66. години.

ЗА ЦЕО ДАН 1.600 ДИНАРА НАЈКРАЋА тура траје сат и кошта 350, али целодневни излет износи 1.600 динара. Излет се организује од 1. маја до краја септембра, а на доњем току Колубаре може и касније. Туре се организују свакодневно, а може и по мраку. Међу излетницима има доста странаца, али највише је Београђана.

- Нема ограничења у годинама, једино је важно да се човек не плаши воде и да је у друштву особа којима верује – објашњава Нешић.- Излет у сваком тренутку може да се прекине, али то ретко ко чини. 

На излет је веома важно поћи спреман и понети доста воде и хране. На води се брзо огладни, јер се за сат времена потроши 1.200 калорија! Такође, иде се и у дивљину. 

- Спремнили смо комплетну опрему и отишли до Баричке аде на купање и до излетишта Завран, где се налазе кафићи и ресторани – каже Нешић.- До ушћа је потребно 30 до 45 минута лаког веслања, а одатле је све близу, нема брзака и препрека које не може почетник да заобиђе. Такође, због спрудова превлачили смо чамце преко плитких делова, што је свима најатрактивније. 

Током веслања чим се наиђе на лепо место група стане због купања. Пошто жубори вода, осећај је као да сте у хидромасажној кади. Руча се на сред реке, на спруду, када се на шљунак насуче чамац. Отпаци морају да се понесу, јер је ово еко тура. Може да се организује и да се унапред донесе роштиљ, а 50 метара низводно од кампа је ресторан. 

- Сам положај реке Колубаре је јединствен, јер је плитка, има довољно воде током године, а дно је од шљунка па је река бистра – објашњава Нешић.- Посебна драж је што се налази у близини урбаних центара и на само пола сата вожње од центра Београда. Најтеже је разбити предрасуде, јер нико не верује да вожња кануом може да буде права авантура и то у самом Београду! 

КРАТКОТРАЈНА ОБУКА 

ПРЕ уласка у чамац туристи морају да прођу обуку током које науче како да се понашају на чамцу и вежбају веслање. Затим се одређује ко је пливач, колико је ко сигуран на води, па се добија прслук. Затим се бира кајак или кану, краћа или дужа верзија. Кану је удобнији, у њега могу да стану и четири особе и дуже траје вожња. У кајак стаје само двоје људи и борави се краће, али је бржи и начин веслања је другачији. За мајке са малим дететом бољи је кајак, а за породице кану. Људи најчешће узимају кану, јер је удобнији пошто је положај тела пријатнији.

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries