Moja Lađa

sajt u test verziji!

Tue06062023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

6 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Iz korita Vrbasa izvučen čamac star hiljadu godina

Dragana i Zlatko Svoboda iz Povelića kod Srpca, pronašli su u koritu Vrbasa čamac star više od hiljadu godina. Arheolog Milan Đurđević je izneo pretpostavku o periodu kada je ovo plovilo izdubljeno u hrastovom deblu a njegov deo poslao na ekspertizu u London.

Ovaj arheolog priča da je reč o veoma vrednom predmetu, čamcu zvanim monoksil urađenom od jednog komada drveta. Dug je nešto manje od pet metara a širok pola metra.


- Ovaj tip čamca upotrebljavali su Sloveni od ranog pa sve do kasnog srednjeg veka. Međutim, po strukturi i načinu na koji je urađen, čamac kojeg su pronašli supružnici Svoboda prilikom ribarenja, sigurno je stariji od navedenog perioda - uveren je arheolog Đurđević, jedan od vodećih stručnjaka u ovoj oblasti u BiH, zaslužan za mnoga arheološka nalazišta. 


Posle sličnih čamaca pronađenih u Savi i Drini kod Brčkog i Bijeljine, ovaj treći po mnogim elementima prevazilazi vrednost do sada otkrivenih i izvađenih iz vode.


- Sada je neophodno istražiti uži i širi reon lokaliteta gde je pronađen, odrediti karakteristike područja tokom istorijskog perioda i kompletirati sa nalazima iz Londona koji nude preciznost do pedeset godina - objasnio je arheolog Milan Đurđević.


On navodi da su gotovo svi predmeti, uključujući i ovaj čamac, izrađeni od hrastovine. Objašnjava da je drvo, po pravilu mnogo starije od čamaca, što potvrđuju i abonosi koji su pod vodom u Vrbasu i po deset hiljada godina.


- U vrbaskom i savskom koritu nalazimo mnogo hrastova za koje je dokazano da su oboreni u ledenom dobu, posle ih je prekrila zemlja. Pronađeni su duboko u vodi, za vreme velikih suša kao sada zato što ih je voda otkrila u dubini svojih korita, - rekao je Đurđević.


Ovaj stručnjak se zalaže za što hitniju konzervaciju čamca iz Poveliča kojeg su Dragana i Zlatko Svoboda pronašli na Petkovića adi, prilikom ribarenja u Vrbasu.


- U dnu reke, malo po strani, čiji vodostaj je vreoma nizak, video sam deo drveta ili daske. Znatiželja me podstakla da proverim o čemu je reč. Kopao sam sve više,a na dubini šest metara sam shvatio da je reč o starom čamcu. Satima je to trajalo ali supruga i ja se nismo predavali. Posle nam je komšija pomogao da čamac traktorom prevezemo kući i potopimo u vodu - priča Zlatko Svoboda.


Arheolog Milan Đurđević se zalaže da čamac trajno bude smešten u muzej uveren da „eksponat ove vrednosti ne poseduje niko u RS“. Međutim, Svobode nisu opterećene muzejskom vrednošću nego stari čamac nude na prodaju a ko plati više, kažu, imaće ga u svojoj kolekciji.

 

Izvor: www.blic.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries