hàng hiệu siêu cấp Louis Vuitton hàng hiệu siêu cấp „Panonski mornari” savladali Rajnu - Moja Lađa

Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun08142022

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

5 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

7 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

„Panonski mornari” savladali Rajnu

ZRENJANIN - Petočlani tim Zrenjaninaca, koji se godinama okupljaju pod nazivom „Panonski mornari”, uplovio je brodom u grad na Begeju, nakon 45 dana plovidbe evropskim rekama i kanalima. Saša Skoko, Dragan Mošorinski, Samir Radin, Vladimir Almažan i Lazar Miljević dokopali su se obala rodnog grada, nakon prave avanture duge 2.400 kilometara.

Petočlana ekipa i brodić „Joke” dug svega deset metara, od polazne stanice u Amsterdamu do obala Zrenjanina izdržali su brojne izazove na avanturističkom putovanju, koje je trajalo duplo duže od utvrđenog plana. Na pristaništu pred zrenjaninskom „Pivnicom” dočekali su ih članovi porodica, predstavnici gradske uprave i sugrađani.


- Naša grupa entuzijasta, kako mi kažemo avanturista zaljubljenih u nautiku, izvela je još jedan poduhvat ovladavanja evropskim rekama i kanalima. Uspeli smo da prevalimo ogroman put od holandskih obala do Zrenjanina - govori još iscrpljen od puta Zrenjaninac Saša Skoko, vlasnik broda „Joke”, koji je u Holandiji i kupio. 

On kaže da je ekipa, u kojoj nema nijednog profesionalnog brodara, pokazala veliku umešnost i sigurnost u plovidbi. Iz Holandije su krenuli sa dva broda, ali su jedan morali da ostave uz put, na Rajni, zbog kvara.
 

- Mošorinski i Radin su se pokazali kao odvažni i pouzdani kormilari i u najtežim uslovima plovidbe. Bez problema isplovili smo iz mreže holandskih kanala, gde smo se bukvalno češali o ogromne prekookenaske grdosije. A onda nas je čekao izazov na Rajni, brzoj i nepredvidivoj, gde smo jedan brodić morali da usidrimo, nakon prave borbe za život - priča Skoko. 
 

On ističe da su pri kraju 430 kilometara dugog puta po Rajni i ulaska u mirnu Majnu imali još jedan veliki izazov u klancu Lorelaj, gde se reka suzila i ubrzala. 
 

- Na dan našeg prolaska kroz klanac jedan holandski brod koji je nosio 1.300 tona sulfatne kiseline nasukao se na stene i to na istom mestu na kojem su januara njihova dva zemljaka izgubila zivot. Naš brod je išao kilometar na sat, a motor je jedva izdržao. Zbog toga su nam se svima oteli uzdasi olakšanja po izlasku iz ovog surovog dela reke - priseća se Skoko.

A posle 430 kilometara patnje sa Rajnom, panonski mornari uplovili su u mirnu reku Majnu, pa kanalom Majna-Dunav do Regensburga, a odatle nizvodno Dunavom do Srbije. Usput su se nagledali prelepih prizora, ističu brodari iz ravnice. I baš pred kućom, nakon preživljenih dana i noći borbe sa talasima, vetrom i povremenim nepogodama, na par kilometara pred ulazak u Tisu dohvatila ih je panonska košava, nemilosrdna i opaka.
 

- Bože, pa pusti nas već jednom kući - zavapio je Dragan Mošorinski, očajan što ih je pred kućnim pragom sačekalo još jedno iskušenje. Na kraju, savladana je i košava i brodić zakićen holandskom i srpskom zastaom konačno se dočepao mirnog Begeja. A ekipa „Panonskih mornara” već širi geografske karte i sprema novu avanturu uz poruku - „ima još reka koje čekaju na nas”.

Izvor: www.blic.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries