Moja Lađa

sajt u test verziji!

Wed02012023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

6 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

7 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Ko je iznervirao najvećeg soma

Učesnici prve Krčedinske bućke pokazali su kako se nekada hvatao som bez štapova za pecanje. Takmičenje je okupilo desetine alasa iz Mađarske i Srbije, a najuspešnija u bućkanju bila je Višnja Mirić iz Zemuna.

Bućka je starinska naprava od drveta, sa kojom vešti alasi izlaze na Dunav i bacaju već pripremljene udice sa mamcima namenjene samo "kralju riba" - somu.

Bućkom udaraju po površini vode, proizvodeći tako specifičan zvuk koji iritira soma. Iznerviran "bućkanjem" snažno kreće prema mestu gde se bućka i hvata se na već pripremljen mamac. Prema nekim izvorima, postojbina ovog specifičnog načina ulova soma je na reci Don u Rusiji.

"To je poseban osećaj u odnosu na štap, koji je klasika, s tim što možete za petnaest ili dvadeset minuta upecati dva-tri soma, a nekada prođe i tri dana, pa ništa se ne upeca", kaže Damjan Aleksić, alas iz Sremske Mitrovice.

Bućkanje u Krčedinu najviše se isplatilo Višnji Mirić koja je na ovo takmičenje došla iz Zemuna. Ona je bila najuspešnija i uspela je, uz pomoć svog mladića, da iz Dunava izvuče soma od 11 kilograma i 40 grama.

"Prvi put bućkam, ali odmalena pecam na različite načine, tako da mi se svidelo bućkanje. Ranije nisam imala toliko uspeha, uglavnom su to bili neki manji somići", kaže Višnja Mirić, pobednica u pojedinačnoj kategoriji.

Pored Višnje još 34 takmičara iz Mađarske i Srbije učestvovalo je u prvoj Krčedinskoj bućki koju su organizovali Turistička organizacija Opštine Inđija i Udruženje sportskih ribolovaca "Dunavac" iz Krčedina.

"Odziv je za prvi put dobar. Nadam se da smo ostavili dobar utisak i da će ovo takmičenje u narednim godinama sve više dobijati na značaju", kaže Boris Paško, direktor TO Opštine Inđija.

U pojedinačnoj kategoriji, pored Višnje Mirić, nagrađeni su i Imre Koso, koji je ulovio soma od sedam kilograma, dok je na trećem mestu završio Mile Krstin sa ulovom od 4.610 grama.

U ekipnoj konkurenciji prvo mesto pripalo je Miletu Krstinu i Zoranu Radosavljevu koji su skupili 14.090 bodova.

Izvor: www.rts.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries