Moja Lađa

sajt u test verziji!

Wed05312023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

6 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Pomor ribe u Sremskoj Mitrovici

Stotine kila uginule ribe već danima pluta kanalom Jarčina nadomak Sremske Mitrovice šireći nesnosan smrad. Mada su meštani Jarka o svemu obavestili nadležne inspekcije, upozoravajući na moguću ekološke katastrofu, na teren je izašla samo Pokrajinska vodoprivredna inspekcija.

- Tuga me uhvati kad odem na Jarčinu. Uginula riba na sve strane. Na Jarčini sam od malih nogu, jer tu najčešće dolazim na pecanje. Čim smo primetili uginulu belu ribu, pozvali smo nadležne, ali uzalud. Niko ništa ne preduzima. Svake godine ista priča, „brigo moja pređi na drugoga“ - tvrdi alas Rajko Bojić pokazujući na uginule primerke smuđa, šarana, soma, babuške.


Meštani objašnjavaju da je nekadašnje Poljoprivredno preduzeće „Agroruma“ iz Rume kanal pregradilo branom da bi obezbedili navodnjavanje za povrtarsku proizvodnju. Uz branu je bio sagrađen i cevovod do Save, postavljeni trafo i pumpe.


U letnjem periodu, kad opadne nivo vode, pumpe su u kanal prebacivale vodu iz Save. Ali, nakon privatizacije kanal je prepušten na brigu meštanima, jer novi vlasnik privatne firma nije zainteresovan za zalivni sistem. Od smeća ga čiste poljoprivrednici, a pecaroši brinu o poribljavanju.


Međutim, zbog isušivanja Jarčine veliku štetu trpe povrtari koji sad na brzinu kopaju bunare i dovlače vodu cisternama da zalivaju useve.


- Šta da radimo sad mi koji smo u izgradnju sistema za navodnjavanje uložili nekoliko desetina hiljada evra? Ko će nam nadoknaditi štetu? Povrće nam propada, jer u Jarčini sad nema ni pedalj vode. Imam nekoliko hektara pod paprikom i ako ubrzo ne padne veća kiša sve će mi to propasti, a šteta je ogromna - žali se Radovan Grujić, jedan od meštana koji parcele pod povrćem navodnjavaju iz kanala.


- Zbog nebrige nadležnih, godinama smo prepušteni sami sebi, a svakog leta u ovo doba selu preti ekološka katastrofa. Na sreću, do sada nije bilo epidemije pošto uginula riba danima na suncu truli, a ptice, psi i mačke je raznose po selu. Ekološka inspekcija još nije obišla teren, država i grad treba hitno da reaguju, a ne da nas šalju od jednih do drugih - naglašava Milan Kovačević iz Jarka.


Veljko Komad, šef Pokrajinske vodoprivredne inspekcije, kaže da su njihovi inspektori već dva puta bili na terenu, napisali rešenja i naložili hitne mere.


- Uzrok uginuća ribe nije zagađenje vode, već visoka temperatura usled čega u kanalu nema protoka, a vodostaj opada. Pored toga, uočljivo je i bujanja biljne vegetacije, sočivice i drezge, kao i truljenje biljnih ostataka. Rezultat toga je smanjenje količine kiseonika u vodi i uginuće ribe - naglašava Komad i dodaje da je preduzeću „Hidrosrem“ inspekcija naložila hitno uklanjanje uginule ribe iz Jarčine.

Izvor: www.blic.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries