Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun03262023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

6 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Pomor ribe u Rasini

Izlivanje za sada još nepoznate hemikalije izazvalo pomor ribe i drugih životinja u donjem delu Rasine i ušću u Zapadnu Moravu. U nekim delovima reke životinjski svet potpuno je uništen.

Dok su se samo nekoliko stotina metara dalje od mesta gde se otpadne vode ulivaju u Rasinu Kruševljani bezbrizno rashlađivali, rečni životinjski svet u tom delu reke potpuno je uništen. 

Prema prvim informacijama, uzrok pomora velikih razmera je ispuštanje, za sada, nepoznatih hemikalija iz jednog od kolektora otpadnih voda u industrijskom delu grada. 

Milan Milošević, iz Ribočuvarske službe "Rasina plus", navodi da su u prepodnevnim satima ribolovci primetili veliku količinu pene na izlazu iz jednog od otpusta otpadnih voda: "Kada smo došli na lice mesta, već je bilo mrtve ribe." 

Milošević je dodao da je ribočuvarska služba uspela da iz reke izvadi samo procenat riba, potočne mrene, krkuše, štuke, klena i drugih belih riba. 

"U svakom viru na nekoliko kilometara od uliva u Zapadnu Moravu bilo je mrtvih riba, od toga nekoliko hiljada sitnih, kao i vodozemaca. Tačnije, u tom delu reke nismo pronašli tragove života", istakao je Milošević i dodao da je šteta velika.

Iako se u blizini Rasine u Bivolju nalaze dve hemijske industrije, ne može se sa sigurnošću tvrditi ko je odgovoran za pomor, rekao je Milošević i dodao da je zbog niskog vodostaja na rekama svako ispuštanje hemikalija pogubno za život u njima.

"O ovom događaju odmah smo obavestili kruševački Zavod za javno zdravlje čiji su predstavnici uzeli uzorke vode, kao i inspektora za zaštitu životne sredine i vodoprivrednog inspektora koji će raditi na utvrđivanju uzroka i pronalaženju odgovornih", rekao je Milošević.

Uginula riba plutala je čitavog dana rekom od grada na potezu od pet kilometara do ušća u Zapadnu Moravu.

Pre dve nedelje, ribočuvarska služba je zabeležila pomor i u gornjem toku reke Rasine u Plešu, gde je u proseku pronađeno oko 400 mrtvih riba po kilometru. Šteta je nenadoknadiva.

Narednih dana, nadležne službe će pokušati da utvrde uzrok trovanja ribe i pronađu odgovorne za zagađenje Rasine.

Izvor: www.rts.rs


Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries