Moja Lađa

sajt u test verziji!

Fri12012023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

7 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Na jezerima uživaju samo komarci

Zrenjaninci čekaju uređenje ostataka reke koja je izmeštena, a ova priča je aktuelna na početku svakog leta.

Zrenjanin – Mada se dugo reklamiraju kao potencijalni ukras, jezera u centru Zrenjanina služe danas kao leglo komaraca. Od četiri vodene površine uređena je samo jedna, a dve su zapuštene, obrasle visokom travom i u njima se zadržava prljava voda. Od modernog kupališta čija izgradnja je počela, pa stala, ni traga. 

Begejska petlja je nastala kada je pre nekoliko decenija premešten tok reke. Naime, Begej je u ovom delu grada pravio veliku krivinu, to jest pojas oko naselja Mala Amerika, i neko se dosetio da bi, radi izbegavanja te krivine, trebalo prokopati novi kanal. To je i učinjeno, a u anketi lokalnih novina ovaj poduhvat je svrstan među najveće građevinske promašaje u istoriji Zrenjanina. Dok mnogi gradovi žude za rekom, ovde je ona ispravljana i izmeštana, a meandar kao prirodni dar, grad nije prihvatio. Na starom koritu reke pre više od jednog veka nalazila su se uređena kupališta, posebno za žene, posebno za muškarce, a tu se zaigrao i prvi begejski vaterpolo. Dovitljiviji vaterpolisti zaranjali su u reku i mutili vodu da se ne vide sve radnje pod vodom. Ne samo zbog nostalgije za tim vremenima, maštalo se o tome da se u korito s koga je reka sklonjena postave jezera u koja bi se ulivala prečišćena begejska voda i gde bi se moglo kupati kao nekad. Jer prirodna voda iz reke zbog zagađenja odavno nije za kupanje, mada se pre više od pola veka koristila za nezamenjivu banatsku žutu supu. 

Jezera su godinama stajala neiskorišćena, a pred planirano uređenje isprečila se kriza. Nakon 2000. godine ponovo su aktivirani planovi za rekonstrukciju jezera. O njima se, doduše, pričalo najviše uoči izbora, a posle 2008. počeli su i radovi. Trebalo je da se uredi ceo kompleks, a to podrazumeva pripremu jezera za kupanje, jedrenje, uređenje plaža, pa i adaptaciju okolne industrijske arhitekture koja bi se preuredila za muzejske postavke. Finansiranje je bilo predviđeno iz Fonda za kapitalna ulaganja AP Vojvodine. 

Dva najneuređenija jezera su izmuljivana i iz njih je odvezeno na hiljade kamiona zemljane podloge. Mada je najavljivano postavljanje specijalne podloge na koju bi se polagao šljunak, kojim bi se nasule i obale, to nije učinjeno. U međuvremenu se u jezerima pojavljivala voda, a zlobnici tvrde da je ona progutala i sav uloženi novac jer su radovi bili uzaludni. 

 – Dosadašnji radovi nisu bili uzaludni i gradnja jezera biće nastavljena već ove godine, za šta imamo obećanja iz Fonda. Do jednogodišnjeg prekida došlo je zbog nedostatka novca – kaže Predrag Stankov, dosadašnji pomoćnih gradonačelnika za investicije. Koliko je dobra zamisao da u centru grada bude kupalište i da li će moći da se obezbedi čista voda, kao su tvrdili stručnjaci, vreme će pokazati. Uglavnom, prečistači vode su već ugrađeni. – Prema projektima predviđene su trim-staze, šetališta, igrališta i to će građanima biti nadohvat ruke – kaže Stankov.

Izvor: www.politika.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries