Moja Lađa

sajt u test verziji!

Tue12052023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

7 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Proslava dana Dunava na Adi Huji

Ministarstvo poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede, Republička direkcija za vode, Koka kola sistem kao i veliki broj vladinih i nevladinih organizacija, koje učestvuju u projektu, obeležiće 29. jun, Međunarodni dan Dunava u 27 gradova širom Srbije.

"Želimo da pošaljemo poruku koliki značaj Dunav ima za našu zemlju. On nas ekonomski povezuje sa centralnom Evropom i Crnim morem. Dva grada sa najvećim ekonomijama Beograd i Novi Sad nalaze se na Dunavu i ono što je najvažnije Dunav je izuzetno bitan za vodosnabdevanje i kao energetski potencijal Srbije", rekao je direktor Republičke direkcije za vode Aleksandar Prodanović. 

On je istakao da svojim ponašanjem prema vodama "ne smemo da ugrozimo život budućih generacija", i da zato moramo da očuvamo hidrološke resurse. 

"Zadovoljstvo je što ova kampanja ostavlja konkretne rezultate u čišćenju obala, prikupljanju ambalažnog otpada, ali i pokretanje jedinstvenih projekata, kao što je projekat revitalizacije Ade Huje" zaključio je Prodanović. 

Načelnica Sekretarijata za zaštitu životne sredine grada Beograda Nataša Djokić izjavila je da je ekološka situacija na Adi Huji alarmantna i da zbog toga treba posvetiti punu pažnju revitalizaciji ovog dela Dunava. 

"Kvalitet vode i životne sredine ne služe nam na čast. Uradjeno je preko 2000 analiza vode i svi podaci govore da je kvalitet vode toliko loš da ne može da se koristi ni za turističko-rekreativne aktivnosti", rekla je Đokić. 

Ona je podvukla da je to upravo razlog zbog koga će Dunavcu i Adi Huji biti posvećena izuzetna pažnja kako bi ovi delovi Dunava i Beograda mogli da se ponovo koriste i da se, kako je istakla, "iskoristi njihov pun potencijal". 

Inicijator obeležavanja Dana Dunava je Medjunarodna komisija za zaštitu reke Dunav (ICPDR) sačinjena od 14 zemalja podunavskog regiona. 

Nacionalni koordinator pri ICPDR za Srbiju je Ministarstvo poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede - Republička direkcija za vode, čiji je osnovni cilj, kako se navodi, poboljšanje i očuvanje dobrog statusa voda u slivu Dunava. 

Savezna Republika Jugoslavija 30. januara 2003. godine ratifikovala je Konvenciju o zaštiti reke Dunav, a SCG je postala punopravnhi član Međunarodne komisije za zaštitu reke Dunav 19. avgusta iste godine.

Izvor: www.akter.co.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries