Moja Lađa

sajt u test verziji!

Mon09262022

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

5 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

7 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

U Toplicu bačeno 1.000 vekni hleba

U reku Toplicu u centru Kuršumlije, jedne od najsiromašnijih opština u Srbiji, bačeno je više od 1.000 vekni hleba. Građani su ogorčeni, jer je bačenim hlebom mogla da se obezbedi dvodnevna ishrana za 950 korisnika kuršumlijske narodne kuhinje!

Samo dvanaest sati posle akcije „Očistimo Kuršumliju 2012", u kojoj je oko 500 volontera potpuno očistilo opštinu, za sada nepoznati počinilac bacio je više od 1.000 vekni starog hleba u Toplicu. Juče su građani zatekli mučan prizor. Vekne su plutale rekom koja prolazi kroz centar Kuršumlije. 

Tužan prizor na Toplici 

O ovom nemilom događaju obaveštene su sve nadležne institucije, a policija traga za počiniocem. Iako većina građana sumnja na neku od pekara u gradu, buđave vekne mogao je da baci i bilo koji građanin ili trgovac. I dok se ne otkriju počinioci, javnost se zgražava ovim postupkom, jer je to učinjeno u jednoj od najsiromašnijih opština u zemlji. Bačenim hlebom mogla je da se obezbedi hrana za dva dana, i to za svih 950 korisnika narodne kuhinje. 

- Bilo je strašno posmatrati vekne kako plutaju rekom. Veliki je to greh! Ne znam ko je mogao to da učini, ali zaista sam se neprijatno iznenadio. Nadam se da će policija otkriti počinioca - kaže jedan Kuršumličanin dok je sa mosta tužno gleda vekne u reci. On je dodao da je učestvovao u akciji čišćenja i da mu baš zbog toga još teže pada kada je video koliko je Toplica juče ujutru bila naružena. 

Ogorčeni građani 

I njegovi sugrađani su ogorčeni ovim postupkom. 

- Bruka i sramota! Ljudi gladuju, krpe kraj s krajem, a kod nas se baca hleb! Pa ako nije bio za ljudsku ishranu, mogao je da se da svinjama. Pamtim glad i ratna vremena, ovo je zaista strašno - priča prolaznik, dok sa nevericom posmatra hleb koji se polako topi u vodi. 

Inače, tokom akcije čišćenja grada koja je sprovedena prikupljeno je 650 kubnih metara otpada, 15 tona kartonske i staklene ambalaže i jedna tona opasnog elektrootpada. Ipak, sva ta muka koja je trebalo da podigne nivo svesti građana bukvalno je pala u vodu.

- Reč je o gestu nesavesnog pojedinca. On je hleb, umesto da ga pokloni narodnoj kuhinji ili u krajnjem slučaju odnese na deponiju, bacio u reku. Ovo je pokušaj da se baci senka na najuspešniju akciju u godini, koja je trajala tri dana - kaže Miloš Ivanović, predstavnik kuršumlijske opštine za odnose sa medijima.

Ljubisav Veselinović, inspektor za zaštitu životne sredine, rekao je da se ne zna ko je vekne bacio u Toplicu.

- Hleb je u reku bačen preksinoć u naselju Rasadnik, i to nakon dvodnevne akcije čišćenja Kuršumlije u kojoj smo očistili ceo grad. Ovo nije ekološki incident, ali je jedna ružna slika za naš grad. Ovo je nesavestan gest pojedinca - rekao je Veselinović.

Pored Veselinovića, koji je izašao na teren, obaveštena je i Ribočuvarska služba, Javno komunalno preduzeće. Ribočuvarska služba je konstatovala da vekne ne predstavljaju opasnost po biljni i životinjski svet u vodi.

- Osim što je stvorio ružnu sliku za građane, bačeni hleb nije štetan za ribe - rekao je ribočuvar Dragan Mijajlović. 

Izvor: www.pressonline.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries