Moja Lađa

sajt u test verziji!

Fri10152021

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

5 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

6 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Uništiće nam jedinu čistu reku

Ekološko udruženje „Rzav - God Save Rzav" priprema niz akcija i protesta protiv izgradnje brane „Svračkovo" kod Arilja. 

Prva akcija ovog udruženja koje pokušava da zaštiti reku Rzav je dobrovoljno davanje krvi u sredu u Sokolskom domu, a narednih dana biće organizovan niz uličnih protesta.

Akcija „Krv damo, Rzav ne damo!" uvod je u javne proteste koje priprema Ekološko udruženje „Rzav - God Save Rzav" iz Arilja. Članovi tog udruženja protive se izgradnji brane na Rzavu. Na rečnom toku od 60 km počela je izgradnja akumulacije, a reč je o zajedničkom projektu Ministarstva poljoprivrede, grada Čačka i opština Arilje, Gornji Milanovac i Požega. Čačak i ove opštine naročito leti imaju problema u vodosnabdevanju, pa je otuda i potekla inicijativa za izgradnju brane. 

I stanovnici da se pitaju 

Zoran Raković iz „Rzava" kaže da pravljenje brana nije jedini način da se reši pitanje vodosnabdevanja i da postoji jednostavnije i jeftinije rešenje.

- Umrežavanjem vodosistema Vrutci kod Užica, gde postoji višak vode od oko 200 litara po sekundi, sa postojećim vodosistemom „Rzav", problem vodosnabdevanja bio bi trajno rešen. Takva investicija je dvostruko jeftinija, jer je potrebno premostiti svega nekoliko kilometara za spajanje ta dva vodosistema. Zato se mi nećemo pomiriti sa tim da se uništi jedina preostala čista reka u Srbiji -  rekao je Raković.

Nataša Milivojević, takođe aktivista „Rzava", kaže da je svetska komisija za brane propisala pravilo da „nijedna brana ne sme biti sagrađena bez dogovora sa lokalnim stanovništvom, bez uvažavanja njihovih zahteva i bez poštovanja njihove volje".

- U našem slučaju to nije uzeto u obzir. Projekat „Svračkovo" proglašen je nacionalnim interesom, bez ikakvih prethodnih analiza ekonomske opravdanosti i obima destrukcije prirode. Obraćali smo se svim nadležnim institucijama, tražili kopiju Studije uticaja na životnu sredinu, ali smo svaki put odbijeni - rekla je Nataša Milivojević.

Rešava problem sa vodom

Ona dalje objašnjava da brane ubrzo postaju deponije toksičnog mulja zagađenog teškim metalima i da će za 50 godina Arilje imati sedam miliona metara kubnih otpada, da će doći do promene mikroklime, dok će u malinarskom kraju zbog tog vodozahvata biti zabranjena upotreba pesticida i herbicida.

S druge strane, u JP „Rzav" tvrde da će buduća akumulacija biti dobra investicija.

- Nekoliko gradova rešiće trajno problem sa vodosnabdevanjem naročito u vreme velikih suša. Voda u jezeru „Svračkovo" biće dovoljna da napaja vodom i Beograd. Istovremeno će biti dobra zaštita i od poplava. Od ove brane imaće svi koristi, naravno da smo vodili računa o reci Rzav i o ekologiji - kažu u ovom preduzeću.

Brana „Svračkovo" biće visoka 68 metara, a jezero dugo devet kilometara, kapaciteta 21 miliona kubika vode. Uz to je projektovana i hidroelektrana snage od 7,2 megavata. Troškovi izgradnje trebalo bi da budu oko 6,2 milijardi dinara, a većim delom finansiraće je Ministarstvo poljoprivrede.

Izvor: www.pressonline.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries