Moja Lađa

sajt u test verziji!

Thu08052021

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

4 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

6 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Na Savi skobalj, smuđ na Dunavu

Na Savi kod novobeogradskih blokova peca se skobalj, ali som još nije proradio - na rovca je uhvaćeno svega nekoliko komada. Na kanalima Galovica i Petrac radile su sitnija bela riba i babuška

Na Dunavu je početkom nedelje počeo da se javlja smuđ, na voblere i silikonce. Iako ova reka opada, većina mesta nizvodno od grada je i dalje nepristupačna. Na keju u Vinči riba slabo radi, a pecanje otežava dosadni „peš„. Ispod i iznad Ritopeka je teško naći dobro mesto, dok ulove čine retka babuška, sitnija bela riba, poneka štuka i smuđ na granici mere, koji se uz obalu lovio na tvistere i muvanje.

Na Savi kod Obrenovca zbog velike vode gotovo da nije bilo ribolovaca, a na okolnim kanalima je bilo ulova babuške, na crviće. Na hlebnu ružu se mogao dobiti i poneki šaran do tri kilograma, ali grabljivice nisu bile aktivne.

Na Jarčini kod Progara se peca babuška, ali samo kada pumpa ne radi. Ribolov u progarskom zimovniku i na Savi kod Boljevaca nije moguć zbog visokog vodostaja. Na kanalima između nasipa i ribnjaka beležimo mršave ulove. Na komercijalnom reviru „Živača" na plovak se dobija babuška, dok je šaran posle dužeg zatišja proradio tek minulog vikenda. I komercijalni revir u Bečmenu daje šarana. Na „dvojci", gde se sva riba vraća, ova riba se pecala sa promenljivim uspehom, a na „trojci" se, pored babuške, lovila i štuka do pet kilograma! Sa Tvrdenjave kod Surčina stižu informacije o ulovima babuške, koja je aktivna rano ujutru i predveče.

Ni kod Pančeva ribolov sa obale nije moguć, ali se iz čamaca uhvati poneka babuška, a predveče se javlja i som oko mere. Visok vodostaj odgovara jedino ribokradicama. U nedavnom pomoru ribe kod Pančeva stradalo je nekoliko tona ribe, a stručnjaci tvrde da je do katastrofe došlo zbog nedostatka kiseonika.

Mršavo je i na terenima u Pančevačkom ritu - jedino Kišvara i kanal sa desne strane Zrenjaninskog puta daju solidne ulove babuške. Na Opovačkom dunavcu dobijaju se poneka krupnija babuška i cverglan, kog ovde ima u izobilju. Ribolov na Karašu nije moguć zbog velikog vodostaja. Na Markovačkom jezeru kraj Mladenovca pecaju se sitna deverika, pokoja babuška i cverglan.

NAJEZDA KOMARACA

Toplo i vlažno vreme odgovara komarcima, pa sa mnogih terena stižu informacije o najezdi ovih insekata, a najgore je na doskora poplavljenim područjima na Tamišu i vangradskim delovima Save i Dunava. Na takve revire ne treba kretati bez proverenih hemijskih sredstava.

 

Izvor: www.pressonline.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries