Moja Lađa

sajt u test verziji!

Thu08052021

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

4 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

6 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Najbolje lađe od traktorskih guma

Veseli konvoj - Oko 300 učesnika plovilo je na više od 80 čamaca, splavova, kanua, a ponajviše na napumpanim unutrašnjim traktorskim gumama.

„Grdelička regata" na Južnoj Moravi održana je u subotu po šesti put, od Predejana do Grdelice. Oko 300 učesnika plovilo je na više od osamdeset čamaca, splavova, kanua, a ponajviše na napumpanim unutrašnjim traktorskim gumama.

Ljubitelji reke i prirode, među kojima je bilo i dece od pet godina, ali i onih starijih, koji su već zašli u osmu deceniju, sa područja Leskovca, Vlasotinca, Niša, Surdulice, Vranja, Predejana i Grdelice, prešli su 10 kilometara toka za nešto više od tri sata.

Za većinu učesnika traktorske gume su bile najsigurnije plovilo. Neki su solo „vozili" gumu, dok su drugi spajali po pet-šest i organizovano savladavali brzake.

- Mi smo „Rečni vukovi" iz Vlasotinca. Prvo ćemo da popijemo po koje pivo, a onda kolektivan spust niz reku. Na našem splavu može da stane desetak osoba, pa sad ubeđujemo neke cure da nam se pridruže jer imamo još četiri slobodna mesta - uglas galame momci iz Vlasotinca.

Vodostaj Južne Morave u ovo doba godine je dosta nizak, ali je popravljen ispuštanjem vode iz Vlasinskog jezera, tako da učesnici nisu morali, kao prethodnih godina, da na pojedinim mestima guraju plovila.

- Prošle godine sam više gurao čamac nego što sam plovio. Ovi iz hidroelektrane sa Vlasine su tada isto pustili vodu, ali sa dva sata zakašnjenja, pa nas je talas sustigao kad smo već ulazili u Grdelicu. Sada sam bez problema doplovio do cilja, jedino sam morao da pazim da čamac ne udari u neko žbunje koje bi ga probušilo, pa bi mi onda kolege sa onog splava naplatili kartu za nastavak vožnje - kaže Igor Cvetković.

Već šestu godinu Dom kulture i Kancelarija za mlade u Grdelici organizuju spuštanje niz Južnu Moravu. Nedelju dana pre regate više desetina volontera dodatno je čistilo tok reke od Predejana do Grdelice.

- Čistili smo delove kod mostova jer se tu najviše nakupi đubreta. Zatim smo uspeli da očistimo rečno korito na mestima gde voda sporije otiče i gde je bilo baš dosta granja i svakojake plastike. Uspelo nam je da bar taj deo toka uredimo kako učesnici ne bi plovili kroz smeće - kaže Marko Mladenović iz Kancelarije za mlade.

Nakon spusta niz reku za sve učesnike regate u bašti Doma kultura u Grdelici organizovan je zajednički ručak. Grdelički kulinari su pripremili nekoliko kotlića riblje čorbe i kazan pasulja.

Čamac od plastičnih flaša

Saša Novković i Dragan Anđelković, studenti iz Grdelice, kažu da vole reku, prirodu i druženje i zato su rešili da na poseban način obeleže učešće na ovoj regati.

- Plastične flaše od litar i po, koje smo sakupili tokom nedavne akcije čišćenja „Tužne Morave" prvo smo sortirali, a potom odneli kući i od njih napravili splav u obliku čamca. Za gradnju ovog zelenog plovila upotrebili smo 250 praznih flaša mineralne vode, 20 metara kanapa, a paluba nam je plastični itison, koji smo takođe našli u reci - pričaju o svom čamcu Saša i Dragan.

Izvor: www.pressonline.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries