Moja Lađa

sajt u test verziji!

Fri12082023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

7 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Kod Budve ulovljena najotrovnija riba na svetu

Ribar Ilija Rafailović ulovio je, uz samu morsku obalu u Rafailovićima, nedaleko od Budve, na dubini od pet metara, odrasli primerak otrovne ribe četvorozupke, najotrovnije ribe na svetu.Ilija i njegova ćerka Anđela odmah su obavestili Institut za biologiju mora, koji je potvrdio da se radi o vrsti Lagocephalus sceleratus, koja je poznatija kao riba fugu.

Zbog prisustva otrova u jetri njena konzumacija može imati teške posledice po čoveka.

- Otrov iz jetre, tetraodoksin, izuzetno je termostabilan, što znači da se ne može eliminisati prilikom pečenja ili kuvanja. Prisustvo ove vrste je nedavno zabeleženo i kod Dubrovnika, tako da je lokalno stanovništvo već i upoznato sa prisustvom ove vrste kod nas, a glavni razlog toga jeste globalno zagrevanje, podizanje srednje godišnje temperature u Jadranu, i stvaranje uslova za boravak ove vrste u Jadranskom moru - rekao je za podgoričke "Vijesti" direktor Instituta za bioogiju mora mr Mirko Đurović.

On je dodao da su okviru odlične saradnje sa kolegama iz Splita i Barija, vezano za ovu problematiku, saznali da su pojedini ulovljeni primerci bile ženke u zrelim godinama.

- To ukazuje na činjenicu da je ova vrsta u Jadranu ustanovila reproduktivnu aktivnost, tako da i u budućnosti možemo očekivati još ulova ove vrste - rekao je Đurović.

Riba fugu ima stanište u Indijskom okeanu, a u Mediteran dolazi kroz Suecki kanal zbog klimatskih promena i povećane temperature mora.

Zbog sve češće pojave ove ribe stručnjaci upozoravaju da je potrebna hitna edukacija, jer je reč o pogubnoj vrsti. Preporučuje se da se riba fugu ne uzima golim rukama već u rukavicama.

Interesantno je da, iako je reč o smrtonosnoj ribi, ona vekovima predstavlja delikates na japanskoj trpezi. Smeju da je pripremaju samo kuvari koji prođu posebnu višegodišnju obuku i steknu licencu, kao dokaz da su savladali sve potrebne veštine u pripremi. Umeće i iskustvo kuvara jedini je garant da večera nekome neće biti poslednja u životu, jer protivotrova nema.

Otrov tetrodotoksin, smrtonosna bistra supstanca, nema ni ukus ni miris po kojima bi mogla da se prepozna i odstrani, a najviše otrova ima u jetri, bubrezima, predelu oko reproduktivnih organa i u koži ribe. Oni koji su je jeli i preživeli to iskustvo, tvrde da je i najukusnija.

Ribolovci je otpremaju u restorane živu, gde izložena u akvarijumu čeka da je gost izabere za ručak ili večeru. Fugu riba može ponekad da se kupi i na pijaci, ali opasnost upravo odatle i vreba. Kada osoba, koja nema nedovoljno iskustva, odluči da je kupi i sama pripremi, tragedija je skoro neminovna.

Žrtva posle obroka ostaje paralisana, ali potpuno svesna. Smrt nastupa gušenjem. Tokom poslednjih godina farmaceutska industrija pokazuje sve veći interes za prikupljanje otrova ove vrste ribe.

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries