Moja Lađa

sajt u test verziji!

Fri12082023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

7 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Ulovljene dunavske nemani!

Fotografija dva, malo je reći kapitalca, sa prepoznatljivim brkovima, ogromnim čeljustima, i brat-bratu minimum 150 kilograma, natera vas da se dobro zamislite šta sve pliva ispod vas dok se brčkate leti na lepom plavom Dunavu!

Kao dokaz da ribolovačke priče nisu uvek preterivanje, dva srećna ribolovca postavila su na Fejsbuk stranicu My Danube travel fotografiju sa nesvakidašnjim ulovom, a među beogradskim pecarošima smo dobili potvrdu da takve nemani zaista postoje na dnu Dunava. 

Raša Marković, dugogodišnji sportski ribolovac, kaže da ne pamti da su somovi ove veličine lovljeni skoro kod nas, ali da ih ima, naročito na Đerdapu. On objašnjava da težina te kapitalne lovine nije presudna za njegovu veličinu, tako da su se dosta lakši somovi, ali veličine odraslog čoveka, vadili iz Dunava. Dešava se, kaže, da som od 40 kilograma bude dugačak oko dva metra. 

- Skoro svake godine se desi da se neko pohvali takvim ulovom. Pored Đerdapa dešavalo se da se ogromni somovi upecaju i u Vojvodini, pa i u Beogradu. Pričali su ronioci da ih ima na ušću Save u Dunav u ulegnućima na dnu, ali teško ih je tamo loviti, što zbog mesta, što zbog toga što su na dubini od 30-35 metara. Kažu da ih ima i na Adi, na dnu jezera ali da su neaktivni – objašnjava Raša. 


Pamti, kaže, da se pre nekoliko godina u Apatinu desilo da je čovek uspeo da izvuče soma teškog 90 kilograma. Teži primerci se teško i retko vade jer je pored skupe opreme, obaveznog čamca jer je sa obale nemoguće, potrebna i ogromna snaga.

 

- Dešavalo se da som bez problema uspe da povuče ribara u vodu. Nema čoveka koji može sa obale, štapom da ga ulovi jer je potrebna ogromna snaga povući to čudovište sa dna, odakle se retko podiže. U sezoni mrešćenja, zbog povećene potrebe za hranom, krenu u lov, ka površini, ali uglavnom su na dnu. Još ako se zakače za neku granu ili teren koji im pogoduje, možete da se pozdravite i sa njim a često i sa opremom. Kapitalci veličine kao na fotografiji se obično vade mrežom ili specijalnim sajlama – kaže Raša.

 

On dodaje da je gledao čoveka koji se sat i po vremena borio sa takvim dunavskim čudovištem, ne bi li ga izmorio, ali da se i u takvim situacijama desi da riba uspe da pokida najlon.

 

Đerdap, kaže, ogromnim somovima pogoduje zbog ekstremne širine ali i dubine Dunava. Takođe, kada je građena brana, ostalo je dosta rupa, ulegnuća koja odgovaraju somovaima, a ima i dosta ribe kojom se hrane.

 

- Davnih godina, pored ogromnih somova, ljudi su viđali i morune na Đerdapu. Dolazile su iz Crnog mora, ali od kad je izgrađena brana, postale su retkost. Bilo je i jesetre oko 50 kilograma, ali one su sada zabranjene za lov. Ona je bila na ceni zbog kavijara, ali takođe boravi na dnu i teško se lovi – kaže ovaj zaljubljenik u ribolov.

Izvor: www.naslovi.net

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries