Moja Lađa

sajt u test verziji!

Wed03222023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

6 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Želi da oplovi planetu sam u minijaturnoj kapsuli (VIDEO)

Irvind je uz pomoć prijatelja sagradio brod, koji nije veći od kade, ima svega tri kvadratna metra. Ako uspe u svojoj nameri, biće to najmanji i verovatno najspiriji brod koji je ikada obišao svet bez pristajanja.

Sven Irvind (73), švedski mornar planira da se upusti u krstarenje svetom potpuno sam u brodu jedva većem od kade. Snabdeven hrpom knjiga, 400 kilograma sardina, on planira da provede godinu i po dana na otvorenom moru, bez pristajanja na kopno, čitajući, pišući, razmišljajući i upijajući čuda prirode.

Uprkos tome što se skeptici pitaju da li će Irvind poludeti živeći na tako malom prostoru i šta će se desiti sa brodom ako naleti na ajkulu ili ledeni breg, ovaj švedski mornar čvrsto je odlučan u svojoj nameri.

Sven je najbližim preijateljima rekao da je ovakav potez potpuno očekivan od nekoga ko ima više od 50 godina iskustva u jedrenju.

- Više bih bio zabrinut kada bi kao i drugi penzioneri sedeo kod kuće i gledao televiziju. Naravno da postoje rizici ali je upravo jedan od izazova pronaći način kako bi se oni smanjili na najmanju moguću meru i obezbedila sigurnost - kaže Tomas Grah, 25- godišnji mornar koji je 2007. godine putovao sa Irvindom na Floridu.

Irvind vodi računa o oblačenju i ishrani, a gotovo svakog dana stanovnici švedskog grada Vastervik ga viđaju kako vozi bicikl, penje se na obližnje brdo, radi šest zgibova dnevno i jede dva puta dnevno vodeći računa o broju kalorija.

Najavljeno putovanje od oko 30.000 nautičkih milja bi trebalo da počne sa obale južne Irske, potom da se nastavi preko Južne Afrike, a zatim do Australije.

Irvind je rođen kao Sven Lundin kasnije je promenio prezime u Irvind što znači “vihor“ na engleskom. Ovim projektom Irvind želi i da skrene pažnju na preteranu potrošačku kulturu koja rizikuje da dovede do potrošnje prirodnih resursa.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=p0busI5wsAg

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=-K0OOxjii2U

Izvor: www.smedia.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries