Moja Lađa

sajt u test verziji!

Fri12082023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

7 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Opasnost od istrebljenja ostriga

Nestalo 85 odsto sprudova sa ostrigama u svetu, iako su te školjke od ključne važnosti za život u okeanima. Zbog njihove brze reprodukcije ostrige su smatrane neiscrpnim izvorom hrane.

Prema jednoj studiji u svetu je nestalo 85 odsto sprudova sa ostrigama, iako su te školjke, osim što su jestive, od ključne važnosti za život u okeanima.

Širom sveta, ostrige se već vekovima smatraju za delikates. Pošto se brzo razmnožavaju, lovci na školjke vadili su ih kao da je izvor neiscrpan. Vremenom, količina izvađenih školjki prevazišla je prostu reprodukciju.

Stručnjaci preporučuju niz mera, kao što je stavljanje ostriga na spisak ugroženih vrsta, stavljanje njihovih staništa pod zaštitu, korišćenje njihovih praznih ljuštura za obnavljanje sprudova i podsticanje lovaca da odgajaju ostrige.

"Ostrige su važne jer doprinose ekosistemima u zalivima i ušćima reka. Prečišćavaju vodu i uklanjaju sedimente. Deluju kao inženjeri hidrologije, jer stvaraju staništa za druge organizme," kaže glavni konzervator u Odeljenju za zaštitu prirode na obalama države Virdžinije Beri Truit.

Zaliv Česapik, na obali Atlantika, nekada je bio centar industrije školjki u Americi. Ali preteran ulov, zagađenja i bolesti pobili su u poslednje dve decenije 90 odsto ostriga. Kraj gradića Ojstera, Beri Truit i Bo Lask, predvode projekat obnove njihovih staništa.

Konzrvator Truit ističe da je zaliv Česapik nekada bio centar industrije školjki u Americi i dodaje da na obnovljenom sprudu ostrige rastu jedne preko drugih.

"Male ostrige rastu preko velikih," naglašava Truit.

"Ostrige se vade već stotinama godina, a ljušture su korišćene za gradnju puteva i proizvodnju kalcijuma za farme pilića, umesto da su vraćane u vodu da bi na njima rasle nove školjke," rekao je Truit.

Izgradnja "dvoraca za ostrige"

Pre godinu dana eksperimentalno je započeto korišćenje specijalnih betonskih blokova, takozvanih "dvoraca za ostrige".

Odeljenje za zaštitu prirode sada štiti više od 160 kvadratnih kilometara priobalja, gde obnavlja osnovne karike lanca, močvarno rastinje, alge i ostrige.

Naučnici kažu da će budućnost zavisiti najviše od veštačke izgradnje i adekvatnog čuvanja staništa, takozvane akvakulture.

Profesor Mark Lakenbek, iz Okeanografskog instituta države Virdžinije, kaže da je akvakultura sada odgovorna za najveći deo proizvodnje ostriga u svetu.

"Reč je o tome da su ostrige izložene raznim vrstama stresa: od kvaliteta vode, preko cvetanja algi do visokog procenta sedimenata, pa su neka mesta već potpuno izgubljena," navodi Lakenbek.

Između ostalog, ostrige filtriraju hranljive materije koje inače dovode do cvetanja algi. Ali Lakenbek kaže da je ta njihova sposobnost ograničena, jer toksini pomešani sa hranljivim materijama izazivaju bolesti i smrt ostriga.

"U akvakulturi možemo da biramo veličinu, oblik i rast ostriga. Ove dve školjke pripadaju istoj vrsti," ističe Lakenbek.

Naučnici kažu da će akvakultura na kraju biti odgovorna za sve količine ostriga koje se gaje za ljudsku ishranu.

Veštački sprudovi, pored toga što će obezbeđivati staništa za druge vrste života, štitiće obale od oluja i erozija.

 

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries