Moja Lađa

sajt u test verziji!

Fri12082023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

7 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Ledeni breg veličine Menhetna se odvojio od Grenlanda

Ogromni komad ledenog brega, veličine 120 kilometara kvadratnih, se odvojio od Pitermanovog glečera na severozapadnoj obali Grenlanda, što je po mišljenju brojnih naučnika još jedan dokaz sve pogubnijih posledica globalnog zagrevanja.

Na snimcima sa satelita američke Agencije za svemirska istraživanja (NASA) vidi se da se od ostrva odvaja veliki deo leda NASA kaže da je pukotina bila vidljiva još 2001. i da je polarni satelit Aqua zabeležio odvajanje koje se desilo 16 i 17 jula.

Kanadska i grenlandska vlada pažljivo prate ledeni breg, dvostruko veći od njujorškog Menhetna, koji bi mogao da izazove velike probleme za brodove koji plove tim područjem. Tokom 2010. godine ledeno ostrvo veličine 250 kvadratnih kilometara se odvojilo od istog glečera.

Analitičari navode da je prirodno da se od glečera odvajaju ledeni bregovi ali obim promena na "Petermanovom glečeru" izaziva iznenađenje kod brojnih stručnjaka. Naučnici veruju da kada se ledeni bregovi lome na obali Grenlanda, to izaziva brže topljenje glečera na zemlji, što podiže nivo mora.

Veličina morskog leda na Arktiku u junu ove godine je na nezabeleženo niskom nivou. Nedavna studija Univerziteta u Kembridžu je pokazala da se topljenje glečera na Grenlandu duplo ubrzalo u poslednjoj deceniji.

Pol Kristofsen sa Univerziteta u Kembridžu, kaže da se led sve brže topi u poslednjih dvadeset godina zbog globalnog zagrevanja. On navodi da nivo mora već sada raste za 3 mm godišnje i da će ukupan skok od dva metra biti zabeležen 2100., ukoliko se “nastavi sa ovom dinamikom”.

Andrea Muenčov sa Univerziteta Delaver kaže da iako ledeni bregovi izgledaju ogromno, veći deo procesa topljenja glečera se odvija 600 metara ispod površine okeana, gde je temperatura viša nego na površini.

On navodi da sve ukazuje da se glečeri u Antlantiku tope brže ali da se podaci o tom procesu beleži tek od 2003. godine.

“Neke promene su dramatično vidljive, kao što je odvajanje velikih ledenih ostrva”.

Izvor: www.e-novine.com

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries