Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun06042023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

6 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Reke zbog suše otkrivaju potopljeno blago

Poljske reke sa rekordno niskim vodostajima zbog dugotrajne suše otkrivaju letos davno potopljeno blago. Iz mulja izranjaju olupine brodova i aviona, kljove mamuta i arehološki nalazi, a zbog mase lovaca na blago - amatera policija je čak počela da čuva obale Visle u Varšavi.

Policija čuva desnu obalu Visle pošto arheolozi, koristeći to što je vodostaj svega 41 centimetar, pokušavaju da otkriju predmete iz vremena najezde Šveđana na Poljsku, sredinom 17. veka, kao što je pre nekoliko godina učinio doktor Hubert Kovalski iz Arehološog instituta Varšavskog univerziteta.

"Za sada ne možemo da govorimo ni o kakvim spektakularnim otkrićima ali nadamo se da će Visla otkriti novo švedsko blago", kazao je televiziji TVN Varšava Mihal Krasucki iz varšavskog zavoda za zaštitu spomenika.

Nizak vodostaj Visle i Bzure i njihovih pritoka u centralnoj Poljskoj krajem avgusta otkrio je areholozima olupinu starog sovjetskog aviona i posmrtne ostatke dva pilota Crvene armije.

Priča o sovjetskom avionu koji je oboren u januaru 1945. godine u vreme borbi oko Višogruda, kada je u tom gradu dignut u vazduh i most preko Visle prenosila se kao legenda sa dedova na sinove, ali tek zahvaljujući suši avion je pronađen.

Visla preko koje, kao i preko druge velike reke, Odre, na nekim mestima može da se prelazi pešice, otkrila je Varšavljanima i opasnije predmete na svom dnu - stare bombe iz Drugog svetskog rata.

Muljevito dno i kamenje koje se pomalja iz poljskih reka i jezera privlači kao magnet mase tragača amatera i lovce na blago koji nastoje da iskoriste ovu jedinstvenu priliku da im reke odaju tajne šta decenijama ili vekovima kriju na svom dnu.

Jedna devojčica otkrila je tako ovih dana, u jezeru kraj Vodjislava u Šleziji na jugozapadu Poljske, odlično očuvanu kljovu mamuta i predala je lokalnom muzeju.

Ljubiteljima istorije pritoka Visle, San na granici sa Ukrajinom otkrio je i stari austrougarski potopljeni patrolni brod iz 1910. godine, a u reci Bug takođe na istoku Poljske nađena je olupina tajanstvenog starog parnog broda iz 19. veka za koji se ne zna još da li je ruski ili nemački, a arheolozi čekaju povoljne okolnosti da ga izvuku iz mulja na kopno još od 2006. godine.

Izvor: www.b92.net

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries