Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun06042023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

6 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Ekolozi spasli i Sutjesku

Okružni sud u Banjaluci drugi put presudio u korist Centra za životnu sredinu. Osporene studije o gradnji hidroelektrana u kanjonu Sutjeske i Hrčavke. Na potezu Vlada. OKRUŽNI sud u Banjaluci poništio je i Rešenje o odobravanju Studije uticaja na životnu sredinu malih hidroelektrana planiranih u kanjonu reke Sutjeske u Nacionalnom parku "Sutjeska", i tako presudio u korist Centra za životnu sredinu. Pre toga, u februaru je već poništena Studija za hidroelektrane na reci Hrčavki.

Ovo nam je potvrdila Nataša Crnković iz Centra za životnu sredinu, koja je istakla da glavni razlozi ovakvih presuda stoje u nepoštovanju procedura vezanih za izradu studija uticaja, ponajviše zato što je postupak vođen bez postojećeg Prostornog plana NP "Sutjeska".

- Pored toga, Centar je na vrlo argumentovan način osporio same studije, pozivajući se na veliki broj stručnih mišljenja i činjenica koje su zanemarene u postupcima. Nakon što su obe Studije uticaja oborene na sudu, očekujemo od Vlade da okonča pitanje hidroelektrana u NP "Sutjeska" ili raskidanjem koncesionog ugovora ili dodeljivanjem rezervnih lokacija investitoru - istakla je Crnkovićeva.

Iz Centra poručuju da uopšte nije upitno da li hidroelektrane treba graditi u Nacionalnom parku "Sutjeska" ili ne. Jedino otvoreno pitanje je način na koji će Vlada rešiti ovo pitanje.

- Nećemo dozvoliti hidroelektrane u kanjonima Sutjeske i Hrčavke. Mnoge reke i prirodno važna područja su već ugrožena, te ukoliko dozvolimo uništenje Nacionalnog parka "Sutjeska", dovodimo jasno i našu budućnost pod znak pitanja. Borimo se znanjem i razumom zajedno sa velikim brojem građana koji su spremni da do kraja odlučno stoje u obrani tog vrednog prostora - kaže Crnkovićeva.

PROTIVLjENjA

Kampanja "Bitka za Sutjesku" je pokrenuta 2013. godine kao odgovor na planove za izgradnju malih hidroelektrana u Nacionalnom parku "Sutjeska". Investitor "Drina Hidro enerdži" iz Ugljevika planira da izgradi pet malih hidroelektrana, dve na reci Sutjesci i tri na Hrčavki. Tim planovima se oštro protive lokalno stanovništvo, ekološke organizacije, stručna i šira javnost, kao i međunarodne institucije za zaštitu prirode.

Izvor: www.novosti.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries