Moja Lađa

sajt u test verziji!

Thu11302023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

7 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Ovi satelitski snimci okeana su nova noćna mora čovečanstva

Satelitski snimci se koriste za praćenje promene kiselosti u morima i okeanima. Prvi put naučnici su stekli globalnu sliku o tome koliko povećanje nivoa ugljen-dioksida u atmosferi utiče na zagađenje okeana.

Pomoću termalnih kamera i mikrotalasnih senzora pričvršćenih za satelite koji kruže oko Zemlje na udaljenosti od 700 kilometara, naučnici su procenili koje oblasti okeana su izložene najvećoj opasnosti od preteranog povećanja kiselosti.
 

Sa povećanjem kiselosti morske vode, moguće su i promene hemijskog sastava okeana, koje bi, kako se očekuje, mogle bitno da utiču na morski životinjski svet.
Neće biti dovoljno minerala neophodnih ljuskarima za njihov oklop, a posledice će trpeti i ribe koje se njima hrane.
 

Naučnici su se do sada oslanjali na merenja koja su obavljali instrumenti u okeanima i istraživačka plovila širom sveta da bi stekli sliku o povećanju kiselosti okeana. Pomoću satelitskih podataka, naučnici sada uživo dobijaju informacije o promenama u okeanu.

U tekstu objavljenom u časopisu “Environmental Science and Technology Letters”, oni objašnjavaju da su kombinovali podatke nekoliko satelita da bi utvrdili kako porast nivoa ugljen-dioksida utiče na okeane.
 

Oni su koristili Evropski Senzor za merenje vlažnosti zemlje i saliniteta okeana (SMOS), koji je lansiran 2009, i Nasin satelit “Akvarijus”, lansiran 2011. godine.
 

Procenjuje se da oko četvrtinu ugljen-dioksida koji dospe u atmosferu apsorbuju okeani, a nedavna studija Evropske unije je, na primer, pokazala da povećanje kiselosti okeana već bitno ugrožava haringe u Baltičkom moru.
 

Rukovodilac studije dr Piter Land iz Laboratorije za istraživanje mora u Plimutu kaže da nove satelitske tehnike omogućavaju naučnicima da istovremeno prate kritična područja poput arktičkih mora, Bengalskog zaliva i Kariba.
 

“Poslednjih godina ostvaren je veliki napredak u pripremanju satelita za prikupljanje podataka na licu mesta”, kaže ovaj stručnjak. “Sada je vreme da ispitamo kako da na najbolji način iskoristimo nove izvore podataka kako bismo pratili povećanje kiselosti okeana i utvrdili gde su nam satelitski podaci od najvećeg značaja.”

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&;v=m1iK9XSmkec

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries