Moja Lađa

sajt u test verziji!

Fri12082023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

7 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Najzagađenije mesto na svetu: Smrt od zračenja posle sat vremena na plaži ruskog jezera(VIDEO)

Jezero Karačaj u jugozapadnom ruskom regionu Čeljabinsk svakako je jedno od najzagađenijih, ako ne i najteže zagađeno mesto na planeti. Što ni malo ne čudi ako se ima u vidu da je služilo za odlaganje otpada jedne od najvećih ruskih fabrika za proizvodnju nuklearnog oružja.

Niz incidenata i katastrofa “Proizvodnog kombinata Majak”, industrijskog kompleksa sa jednim od najvećih i najnebezbednijih nuklearnih postrojenja u Ruskoj Federaciji, učinio je da jezero i okolina budu zagađeni nuklearnim otpadom. 


“Majak” je izgrađen četrdesetih godina, kada su Sovjeti proizvodnju oružja selili na istok kako bi izbegli nacističku invaziju. Bio je jedna od najvažnijih sovjetskih fabrika nuklearnog naoružanja, čitavih 45 godina nedostupna strancima.

Zapadni naučnici su pristup ovoj oblasti stekli tek nakon što je predsednik Jeljcin 1992. potpisao dekret o njenom otvaranju. Ubrzo nakon toga, proglasili su je najzagađenijom oblasti na planeti.


Nuklearni otpad bacali u reku


Tokom decenija u kojima je fabrika radila u tajnosti, nuklearni inžinjeri u “Majaku” bili su prinuđeni da se bore sa nizom havarija na nuklearnim reaktorima i nisu prezali da radioaktivni otpad bacaju u reku. Reka je spirala ovaj koktel radioaktivnih elementa, među kojima i spororaspadajuće proizvode nuklearne fisije, kao što su stroncijum-90 i cezijum-137, sa vremenom poluraspada od oko 30 godina.


U momentu kada je postojanje ovog postrojenja konačno priznato, u regionu Čeljabinsk je oboljevanje od raka povećano za 21 odsto, učestalost urođenih anomalija kod beba za 25 odsto, a učestalost pojave leukemije za 41 odsto. Lekari, međutim, u dijagnozama nisu smeli da spominju radijaciju, već su oboljenje dijagnostifikovali kao “specijalnu bolest”.


U današnje vreme, veliki delovi oblasti Čeljabinsk još nisu pogodni za život, a kontaminacija jezera nije stavljena pod kontrolu, mada je u njega u međuvremenu usuto više betona nego što ima vode.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=2pwwb8rTZgI

Izvor: www.blic.rs

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries