Moja Lađa

sajt u test verziji!

Fri12082023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

7 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Dinamit ubija ribare

Posle još jedne tragedije na otvorenom moru izazvane eksplozijom u mestu Platamuni, nedaleko od Budve. Najavljuju se oštrije mere protiv onih koji ugrožavaju biljni i životinjski svet.

DINAMIT, kojim se godinama lovi riba duž Crnogorskog primorja, odneo je još jedan život. U mestu Platamuni, u predelu Grblja, sredinom protekle nedelje poginuo je meštanin Jovan Midorović (58). U šturom policijskom saopštenju navedeno je da je uzrok smrti aktiviranje eksplozivne naprave, koja se koristi u svrhu ribolova. Od teških povreda, poznati ribolovac, koji je važio za mirnog i vrednog domaćina, ubrzo je izdahnuo. 

O tome kako se i zašto dogodila tragedija nadležni tužilac je na zahtev policije naložio istragu.

Dinamit i druge eksplozivne naprave koje se koriste za ribolov odavno važe za veliko zlo. Najviše za one koji ga aktiviraju. Tako je početkom januara teže telesne povrede zadobio Slavko Šišović (53), iz Bara, takođe posle detonacije eksplozivne naprave na rtu Ratac kod Sutomora. Iz uprave policije tada je saopšteno da se ranjavanje najverovatnije dogodilo prilikom krivolova. 

Baranin Dušan Radojičić (59), nastanjen u mestu Šušanj, nedavno je teže povređen na prostoru između Crvene plaže i Žukotrlice, prilikom detonacije, najverovatnije privrednog eksploziva. Istraga, kao i u slučaju Šišovića, treba da utvrdi precizno uzroke ranjavanja. 

Dinamit uz obalu Crne Gore prašti već odavno. Oni koji love ovim nedozvoljenim sredstvima biraju skrivene uvale i škrape, kako bi neprimećeni bacili eksploziv u vodu i tako obezbedili dobar ulov. Skrivena, kamenita obala se za taj posao bira i zbog toga da od eksplozije ne bi stradao slučajni prolaznik, kupač ili ribar, koji umesto dinamita zabacuje mreže i udice. No, ranije se dešavalo (u zoni barske opštine) da stradaju i oni koji su se našli u opasnoj zoni, ni krivi ni dužni. 

O dinamitašenju se odavno priča duž južnog Jadrana. Najavljuju se oštrije mere protiv onih koji ugrožavaju biljni i životinjski svet, ali i svoje i tuđe živote. Iako je bilo sporadičnih akcija i hvatanja krivolovaca, značajniji efekti nisu postignuti. Nedavno su Ulcinjani održali veliki skup, na kome su objavili rat dinamitu i dinamitašima, koji su česti gosti granične reke Bojane, ali i drugih zona. Predložene su i konkretne akcije, ali je ostalo nepoznato jesu li sprovedene i kakvi su rezultati. Po reagovanjima Ulcinjana koji se bave zašitom prirode, reklo bi se da je bilo, ipak, više priče nego konkretnih akcija koje bi sprečile ovakav ulov. 

Dinamit na južnojadranskoj obali najviše odjekuje u vreme kriza. Besparica tera mnoge u lov, koji je dosta unosan, jer kilogram bele ribe se prodaje ovdašnjim ugostiteljima po ceni od 20 pa do 30 evra. Ranih devedesetih godina prošlog veka veliki broj primoraca je na taj način zarađivao novac, a slično je i danas, kada se ekonomskoj krizi ne nazire kraj.

STRADA I RIBLJA MLAĐ

Dinamit, najčešće onaj koji se upotrebljava u građevinarstvu, naprosto ore morsko dno. Od detonacije strada riba, ali i te kako i riblja mlađ. Ubijena riba ispliva na površinu, pa se brzo spušta na dno. Dinamitaši najčešće sakupe samo deo ubijene ribe. Ako, pak, imaju i pomoćnike, količine koje završe u njihovim vrećama su nešto veće.


Izvor: www.novosti.rs


Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries