Moja Lađa

sajt u test verziji!

Fri12082023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

7 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

RMS Luzitanija

RMS Luzitania bio je britanski transatlantik izgrađen 1907. godine. Zajedno sa svojim blizancem RMS Mauretania, tada najveći i najbrži brod na svetu. Torpedovan i potopljen od nemačke podmornice U-20. kraj irske obale 7. maja 1915., što je bio povod na ulazak Sjedinjenih Američkih Država u Prvi svetski rat.

Izgradnja

Izgrađen je u brodogradilištu Džon Braun & Ko. Ltd, u Klajdbandu, Škotska, za kompaniju Kunard Lajn, u doba velikog međunarodne trke velikih pomorskih kompanija iz Velike Britanije i Nemačke za osvajanjem Plave vrpce, priznanja za najbrži putnički brod. Nazvan je po rimskoj provinciji Luzitaniji, koja se nalazila u današnjem Portugalu. Početkom 20. veka najbrži prekookeanski brodovi bili su nemački, te se Velika Britanija nastojala vratiti u trku. Istovremeno američki finansijer Dž. P. Morgan planirao je kupiti sve severnoatlantske brodarske kompanije, uključujući i britansku Vajt Star Lajn. 1903. predsednik Kunard Lajna Lord Inverklud iskoristio je te pretnje da bi kod britanske vlade isposlovao subvencije za izgradnju novih brodova.

Vlada je takođe pristala isplaćivati godišnje subvencije za održavanje brodova u stanju ratne spreme te za održavanje poštanske službe. Već na probnim vožnjama, Luzitania obara sve dotadašnje rekorde postavljene u pomorskoj industriji, te je otkriveno da velika brzina stvara snažne vibracije na krmi[1]. Nakon potrebnih modifikacija brod je isporučen 26. avgusta 1907.

Rana karijera

Do uvođenja u promet blizanca RSM Mauritanija kasnije iste godine, najveći je i najbrži brod na svetu. Već na svom prvom putovanju iz Liverpul a za Njujork preotima Plavu vrpcu za zapadni prelazak nemačkom transatlantiku Dojčland, a u septembru iste godine i za istočni od broda Kaiser Vilhelm II.

Nakon dvogodišnjeg nadmetanja sa svojim blizancem za naslov najbžeg broda, Mauritanija trajno osvaja naslov 1909. U toku osmogodišnje službe obavio je 202 prelazaka Atlantika. 1909. učestvuje u Njujorku na proslavi Hadson-Fulton, povodom 300 godina od putovanja Henrija Hadsona po reci koja nosi njegovo ime, i 100 godina prvog parobroda Klermont, Roberta Fultona.

Rat i potapanje

Iako je 1913. prilagođen za tu namenu, po izbijanju Prvog svetskog rata, brod nije zaplijenjen za prevoz trupa, radi velike potrošnje goriva i prevelikih dimenzija, te nastavlja redovnu linijsku plovidbu između Evrope i Severne Amerike. Za vreme rata radi štednje goriva, broj putovanja je smanjen na jedno mesečno i brzina je smanjena na 21 čvor.

ako je i pri toj brzini to bio najbrži brod na svetu, čak 10 čvorova brži od podmornica, poduzeta je serija mera predostrožnosti: ime je izbrisano, tradicionalno crveni dimnjaci su ofarbani u crno, nije nosio zastave, i dr. 4. februara 1915. Nemačka proglašava područje oko britanskih ostrva ratnom zonom, i da će nakon 18. februara biti potopljeni svi saveznički brodovi bez upozorenja. Uprkos tome i upozorenju koje je nemačka ambasada u Vašingtonu objavila 22. marta, Luzitania nastavlja sa redovnom plovidbom, te poslednji put isplovljava iz Njujorka 1. maja 1915. Torpedovan je i potopljen od nemačke podmornice U-20. 7. maja, 11 do 15 km južno od rta Old Hed of Kinsale. Potapanje broda 1915, okrenulo je javno mišljenje protiv Nemačke, te je bilo jedan od glavnih razloga kasnijem ulasku SAD u rat. Nedavno otkriće municije u olupini otvara mogućnost da je brod bio legitimni ratni cilj. Potapanje Luzitanije smatra se drugom najpoznatijom pomorskom katastrofom nakon potonuća Titanika.

 

Izvor: www.wikipedia.org

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries