Moja Lađa

sajt u test verziji!

Fri12082023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

7 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Crvenperka

Crvenperka ( lat.tScardinius erythrophthalmus) je slatkovodna, vrlo brojna riba u mnogim vodama Evrope. Crvenperka je riba iz familije Cyprinidae.

  • Latinski naziv: Scardinius erythrophthalmus 
  • Lokalni nazivi: krasnoperka, crvenooka 
  • Maksimalna dužina: do 40 cm. 
  • Maksimalna težina: do 2 kg. 
  • Vreme mresta: od aprila do juna.

OPIS I GRAĐA

Crvenperka, je izgledom vrlo slična bodorki, ali je znatno šarenija - zlatna sa grimiznim perajima, a oči su joj jarko žute s crvenom mrljom, ali, u zavisnosti u kojim staništima živi (stajaće ili tekuće vode) boja može varirati. Ono po čemu se još razlikuju su i usta koja imaju istureniju donju usnu - hrani se pri površini, za razliku od bodorke koja radi obrnuto.

Crvenperka se često ukrštava sa deverikom ili drugom krupnijom ribom iz familije ciprinida -Cyprinidae, pa je sve ređa, iako postoje izolovana staništa gde je ima u izvornom obliku. Rasprostranjena je svuda po Evropi a hrani se najčešće u jatima pri površini (raznim insektima), i može dostignuti težinu i veću od 2 kg. Prosečna dužina odrasle jedinke iznosi između 20 i 30 cm, a kapitalaca težine preko pola kilograma i 35 do 40 cm. Najteži poznati primerci crvenperke bili su preko dva kilograma, ali su to mahom bili hibridi iz ukrštanja.

Crvenperka se od belice razlikuje po položaju usta, više su uzdignuta, po oštrom prelazu između trbuha i podrepnog peraja, kao i daleko povučenom leđnom peraju prema repu.

NAVIKE, STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST

Crvenperka prvenstveno obitava u velikim jezerima, prirodnim i veštačkim, ali je ima i u vodi kao što su bare i iskopi. Može se naći i u mirnijim delovima tekućih voda uz deverike. Crvenperka boravi u blizini vodenog rastinja kao što je lokvanj, drezga, šaš, trska. Ređe izlazi na otvorene vode, a tokom zime se u jatima povlači u dubine. Po položaju usta može se zaključiti gde i kako crvenperka hvata insekte. Hvata ih na površini vode i to isključivo tokom dana pri sunčevoj svetlosti. Ponekad se mogu primetiti kako svojim leđnim perajima seku vodu ostavljajući blage talasiće iza sebe. Crvenperka voli bistru vodu. Kao i štuka i crvenperka se uglavnom oslanja na čulo vida. Vode bogate crvenperkama često su isto toliko bogate i  štukama. Njeno omiljeno boravište je u vodama punim rastinja, a najradije boravi u širokim poljima šaše i trske koja po pravilu nude obilje raznovrsne hrane, pre svega sitne životinjice.


RAZMNOŽAVANJE

Crvenperka polnu zrelost dostiže sa tri ili četiri godine života. Mrešćenje je u proleće u periodu od aprila do juna. Plodnost je 96 000 - 232 000 jaja. Jaja se odlažu na biljke. U promeru imaju oko 1,5 m.


Izvor: www.wikipedia.org

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries