Moja Lađa

sajt u test verziji!

Fri12082023

Last update06:30:53 PM

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

Pronadjeno telo jednog od clanova posade!

SMEDEREVO - Identifikovano je telo jedno...

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Prevrnuo se teretni brod, za posadom se još traga

Lučka kapetanija Smederevo je prvu infor...

Širenje kapaciteta HE Đerdap

Širenje kapaciteta HE Đerdap

U toku je priprema i za izgradnju hidroe...

Masovno kradu šljunak iz reka

Masovno kradu šljunak iz reka

Inspekcija tvrdi da se nanos iz Save i D...

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Plovni kanal Morava-Vardar šansa za regiju

Kina je spremna naći partnera za izgradn...

Vesti iz Sveta

Vesti iz Zemlje

ZANIMLJIVOSTI

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na

MESTO SPRETNIH I IZDRŽLJIVIH SPLAVARA Lađari na "zvornikušama" i "burinkama" plovili Drinom

7 YEARS AGO  |  Ivana

Zvorničani su poznati kao spretni i izdržljivi splavari. O njima su i pesme pevane, ali se malo zna o čamdžijama, lađarima na "zvornikušama" i "burinkama", koji su svoja plovila uzvodno vukli kao što su to nekada činili burlaci na Volgi.

Loading...

Nautički Rečnik

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

SEĆANJA NA HEROJA ALEKSANDRA BERIĆA: Komandant broda Drava oči u oči sa nemačkim štukama

8 YEARS AGO  |  Ivana

Aprilski rat 1941 ostaće upamćen osim po hrabrim pilotima koji su branili Beograd i herojstvom komandanta rečnog monitora Drava koji se borio protiv nemaćkih štuka. Pre pogibija uspeo je sa posadom da obori pet štuka i veći broj ošteti, a zatim da ode u legendu

Loading...

Dubinski ribolov

Dubinski ribolov je uz pecanje na plovak najzastupljenija tehnika ribolova kod nas. Najčešće se primenjuje na brzim vodotocima, zbog nemogućnosti drugačije prezentacije, kao i kada pecamo na velikoj udaljenosti od obale, nedostupnoj drugim tehnikama. Dubinskim ribolovom hvataju se ribe koje žive i hrane se na dnu, ili pri dnu.

U tu grupu spadaju biljojedne vrste, šaran, babuška, deverika i druge vrste bele ribe, svaštojedi poput kečige i mrene, ali i grabljivice kao što su  štuka, smuđ i som ... Praktično svaka vrsta ribe može se loviti ovim metodom u određenom delu godine, i određenim vremenskim uslovima.

OTEŽANJE

Najčešca greška kod dubinskog ribolova je postavljanje preteškog ili previše lakog olovnog otežanja. Ukoliko je olovo previše lako vodeni tok će ga povlačiti ili kotrljati po dnu (što je vidljivo po pomeranju vrha štapa slično udaru ribe samo manje energično) što nam onemogućava kako kontrolu aktivnosti ribe, tako i mogućnost njegovog kačenja za neku podvodnu prepreku. Ukoliko nam je olovo previše teško, smanjićemo osetljivost štapa, pa time i teže primetiti aktivnost ribe.

ŠTAP I ČEKRK

Pri dubinskom ribolovu izbor dužine i akcije štapa zavisi kako od ribe koju tražite tako i od uslova vode na kojoj pecate. Ukoliko lovite sitnu belu ili kakvu drugu ribu treba će vam osetljiviji štap dužine 2m do 2,7 m (u zavisnosti od priobalnog rastinja, kako bi mogli neometano zabaciti, i isto tako izvući ribu) težine bacanja 20-60 g, opet u zavisnosti od težine olova koje koristite. Mašinica je dovoljno da može da primi 100m najlona 0.3-0.35mm. Ukoliko pecate krupniju ribu, poput šarana ili soma, treba koristiti značajno robusniji pribor. Pune dvodelne štapove 2,7-3,3 m težine bacanja i do 150g, krupne mašinice kapaciteta i do 200m najlona 0,6 mm. Olovo prilagodite uslovima na vodi, a udice ribi koju očekujete. Ukoliko lovite biljojedne vrste vrlo je efikasno koristiti hranilice umesto olova, kako bi laganim otpuštanjem hrane privukle ribu i sa poprilične udaljenosti.

MONTIRANJE SISTEMA

Udica se montira u zavisnosti od uslova na vodi, pa ukoliko ima dosta porvodnih prepreka, kao što su kameniti tereni, ili ukoliko lovimo na živu ribu najbolje je montirati je na 30-40cm iznad olova, dok pri lovu na čistijim terenima, treba montirati ispod udice, kako bi mamac ležao na dnu. Neki ribolovci često love sa dve udice na sistemu, jednom iznad i jednom izpod olova, što je često vrlo praktično jer nam daje mogućnost da ponudimo različite mamce i na različitim dubinama, kako bi videli za šta je trenutno riba najraspoloženija. Ipak ovakav sistem dovodi do čestih kačenja za podvodne prepreke i, samim tim, gubljenja sistema i ulova.


Izvor: www.wikipedia.org

Joomla! Debug Console

Session

Profile Information

Memory Usage

Database Queries